Almanya’da devletten sosyal yardım parası alan bir kişi kurnazlık yapayım derken 2800 Euro ceza ödemek zorunda kaldı. İşsiz olduğu dönemde devlete başvuran ve işsizlik parası almaya hak kazanan kişi, aylarca bu yardımlardan faydalandı. Ancak bir süre sonra yeniden bir işe girdi ve aynı zamanda işverenden maaş almaya başladı. Temmuz 2022’de yaşanan bu gelişme sonrası kişinin normalde devlete “Ben artık çalışıyorum, bana yardımı kesin” demesi gerekiyordu. Ancak adam bu bilgiyi “Nasıl olsa anlamazlar ve ben iki yerden para alırım” düşüncesiyle devletten gizledi.
İlginizi çekebilir: Devlet yan gelip yatana 2642 Euro veriyor
Bilgi vermesi gerekiyordu
Ancak ülkede birçok kişinin bilmediği bir denetleme sistemi var. İşverenler, çalışanlarının bilgilerini devlete bildiriyorlar ve bu bilgiler bir bilgi bankasında toplanıyor. Sosyal yardım alanların bilgileri ise düzenli bir şekilde bu bilgi bankası ile kıyaslanıyor. Yapılan denetimde de adamın hem devletten yardım aldığı, hem de aynı zamanda bir yerde çalışarak maaş aldığı ortay çıktı. Bunun üzerine kişi hakkında soruşturma başlatıldı. Devleti dolandırmakla suçlanan kişinin 730 Euro yardımı haksız yere aldığı tespit edildi. Diepholz Yerel Mahkemesi’nde görülen davada yardı alan kişi suçlu bulundu. Adama mahkeme masraflarıyla birlikte toplamda 2800 Euro ceza kesildi.
Aldığı sosyal yardım parasını iade edecek
Mahkemede suçlu bulunan kişi ödeyeceği cezanın yanı sıra, devlette haksız yere aldığı 730 Euro’yu da iade etmek zorunda kalacak. Ülkede buna benzer durumlar çok sık yaşanıyor. Bazı kişiler, he devletten geçinirim, hem de yanı sıra maaş alırım diyerek “Çift kazanç” elde etmeye çalılıyorlar. Bu da genelde bu tür denetimlerde ortaya çıkıyor.
Kaçak çalışanların sayısı yüksek
Bir de sosyal yardım alıp “kaçak çalışanlar “var. Yani bu kişiler herhangi bir sözleşme yapmadan, izinsiz çalışıyorlar ve işverenden ücretlerini nakit olarak alıyorlar. Yani işveren çalışanını devletin resmi dairelerine bildirmiyor ve kişileri sigortasız çalıştırıyor. Bu kişiler genelde daha düşük bir saat ücretine çalışmayı kabul ediyorlar. Bu da işverenin işine geliyor. Bu kişi örneğin devletten 1500 Euro yardım alsa, kaçak işinden alacağı örneğin 1800 Euro ile birlikte 3000 Euro’dan daha fazla bir gelir elde etmiş oluyor. Bunun vergisini de ödemek zorunda olmadığı için oldukça avantajlı bir duruma düşüyor. Ülkede elbete bu gibi kaçak çalışanlara karşı da denetiler mevcut. Ancak bunları tespit etmesi genelde kolay olmuyor.
(A)
YASAL UYARI
Haberlerimizi izinsiz kullananlara duyurudur: Turizmavrupa.net sitesinde yayınlanan haberleri bizden izin almadan kendi sitelerinde kullanan veya Youtube video kanallarında okuyanlar bir süredir kayıt altına alınıyor. İster yurtdışında olsun, ister Türkiye’de fark etmiyor. Yapılan suçtur. Bunun yasal takibi yapılacaktır. Emek hırsızlığına kesinlikle izin verilmeyecektir. Saygıyla duyurulur