Yurtdışında yaşayan milyonlarca Türk vatandaşı hem yaşadıkları ülkelerde hem de memleketlerinde bazı konularda sorunlar yaşıyor. Gurbetçiler, araçların ülkede kalış süresi, yurtdışı borçlanması, telefonların kullanım süresi, askerlik gibi birçok konuda zorluklar çekiyor. 14 Mayıs’ta yapılacak seçimler öncesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yurtdışında yaşayan milyonlarca gurbetçiyi yakından ilgilendiren bazı seçim vaatlerinde bulundu. Bunları daha önceki haberlerimizden okuyabilirsiniz:
Haber:https://turizmavrupa.net/185-gun-kurali-degisiyor/
Haber:https://turizmavrupa.net/gurbetciler-telefonlarini-daha-uzun-sure-kullanabilecek/
Ancak vaatler bununla da sınırlı değil. AKP ve Cumhurbaşkanı Erdoğan gurbetçilere şu konularda da değişime gidileceğini duyurdu:
İhtiyaca göre dış temsilciliklerimizin sayısını artıracağız.
Gezici konsolosluk hizmeti sayısını artıracağız.
Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımıza yönelik başta İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir olmak üzere farklı illerimizde yeni TOKİ projeleri başlatacağız.
Yurtdışındaki vatandaşlarımıza ait konu ve taleplerin TBMM’de daha güçlü şekilde temsil edilmesine yönelik çalışma ve düzenlemeler yapacağız.
Yurt dışında yaşayan 10.000 gencimizi her yıl eğitim, kariyer gelişimi ve kültürel programlar kapsamında ülkemize getireceğiz.
Yurt dışındaki vatandaşlarımıza yönelik faaliyetleri bulunan kamu kurumları için bir koordinasyon kurulu oluşturulacağız.
2010 yılında kurduğumuz Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın yurt dışında da teşkilatlanmasını ve yurt dışında YTB müşavirliklerinin açılmasını sağlayacağız.
Yurt dışındaki vatandaşlarımıza yönelik hizmet sunan kamu kurumlarında yurt dışında doğup büyüyen gençlerimizin istihdam oranını daha da artıracağız.
Yurt dışındaki vatandaşlarımızın Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde temsilini güçlendireceğiz.
Yurt dışı borçlanması yoluyla emekli olanlara yurt dışında tam zamanlı çalışma hakkı tanıyacağız.
Askerlikte yeni düzenleme
Yurt dışında yaşadıkları ülkelerde askerlik yapanların ikili anlaşmalar çerçevesinde askerliklerinin Türkiye’de tanınmasını sağlayacağız.
Vatandaşlarımızın çifte vatandaşlık hakkını desteleyecek hem Türkiye’de hem bulundukları ülkelerde vatandaşlık haklarından yararlanmaları için gerekli yasal ve diplomatik adımları atmaya devam edeceğiz.
Türkiye’den gönderilen öğretmen ve din görevlisi açığının giderilmesi amacıyla yerinden öğretmen ve din görevlisi istihdam edilmesine yönelik düzenlemeleri gerçekleştireceğiz.
Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın katılımıyla iki yılda bir Yurt Dışı Türkler Buluşması programları düzenleyeceğiz.
Yurt dışında Türkçe yayın yapan yazılı ve görsel basını desteklemeye devam edeceğiz.
Okul öncesi ana dil yetkinliği ve becerilerinin geliştirilmesine yönelik çift dilli anaokulu çalışmalarını desteklemeye devam edeceğiz.
Yurt dışında üniversite eğitimi alan gençlerimizin teknoloji, diplomasi, hukuk, iletişim gibi alanlarda ülkemizde staj yapmalarını kolaylaştıracağız.
(GŞ)