Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan temaslarda bulunmak üzere bu hafta Almanya’ya geliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan cuma günü (17 Kasım 2023) Almanya’nın başkenti Berlin’de Başbakan Olaf Scholz ile Cumhurbaşkanı Walter Steinmeier ile bir araya gelecek. Bu görüşmelerde ağırlıklı olarak Ortadoğu’daki sorunların ele alınması bekleniyor. Ancak ülkede yaşayan milyonlarca vatandaşımız, kendi sorunlarıyla ilgili de bir gelişme olup olmayacağını merak ediyor.
Bilindiği gibi yıllardır Almanya’da yaşayan gurbetçiler, bürokratik engeller nedeniyle bazı sorunlar yaşıyorlar. Türkiye’de yapılan genel seçim öncesi bu sorunların ortadan kaldırılacağı vaatleri yapıldı. Ancak aradan geçen sürede herhangi bir değişikliğe gidilmedi. Gurbetçiler de haklı olarak “Bize verilen sözler tutulacak mı?” diye soruyorlar.
Araç süresi 30 güne düşürülecek mi?
Yurtdışındaki vatandaşların sorunlarıyla ilgili geçmişte de açıklamalarda bulunan DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, AK Parti’nin 2023 seçim beyannamesinde yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın yaşadığı sıkıntıların çözümüne yönelik acil olarak yerine getirilmesi beklenilen üç vaadin hala yerine getirilmemesini eleştirdi. Konu hakkında sosyal medya sayfasından bir açıklama yapan Yeneroğlu “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu hafta gerçekleştireceği ve Türkiye’nin yurt dışında yerleşik vatandaşlarının yarısının yaşadığı Almanya ziyareti öncesinde verdiği sözleri yerine getirmesi gerekir. AK Parti’nin 2023 seçim beyannamesinde yurt dışı borçlanmayla emekli olanlara tam zamanlı çalışma hakkı tanınması, mobil cihazların kayıtsız kullanım sürelerinin 180 güne çıkartılması ve Türkiye’ye getirilen araçların yurt dışında en az 185 gün kalma şartının 30 güne düşürülmesi konularında verilen vaatler hakkında bir çalışma olup olmadığı ve varsa çalışmaların mevcut durumunu 14 Haziran 2023 tarihinde ilgili bakanlara yönelttiği üç ayrı soru önergesiyle soruldu. Ancak bir cevap alınamadı” açıklamasını yaptı.
İlginizi çekebilir: Cumhurbaşkanı Erdoğan gurbetçilere vaatlerini açıkladı
Yurtdışında kalma süresi önemli
Yeneroğlu, bunun üzerine üç yeni soru önergesi vererek Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a vatandaşların beklentilerini hatırlattı ve verilen sözlerin ne zaman yerine getirileceğini sordu.
Bilindiği gibi özellikle yabancı plakalı araçların Türkiye’de kalma süreleri ve çıkış yaptıktan sonra en az 185 gün yurtdışında kalma süresi ile ilgili sıkıntılar yaşanıyor. Yurtdışında yaşayanlar uzun süredir bu konuda yeni bir düzenlemeye gidilmesini ve sürenin düşürülmesini istiyorlar. Bu çerçevede yapılan “Yurtdışında 30 gün kalma zorunluluğu” vatandaşlar tarafından benimsendi ve şimdi herkes bunun hayata geçirilmesini bekliyor.
(A)
YASAL UYARI
Haberlerimizi izinsiz kullananlara duyurudur: Turizmavrupa.net sitesinde yayınlanan haberleri bizden izin almadan kendi sitelerinde kullanan veya Youtube video kanallarında okuyanlar bir süredir kayıt altına alınıyor. İster yurtdışında olsun, ister Türkiye’de fark etmiyor. Yapılan suçtur. Bunun yasal takibi yapılacaktır. Emek hırsızlığına kesinlikle izin verilmeyecektir. Saygıyla duyurulur