İnegöl Belediyesi’nin İshakpaşa İlkokulu işbirliği ile düzenlediği “Dijital Dünyada İnsan Olmak” konulu seminerde, ve özellikle ergenlik dönemindeki gençlerin dijital dünyadaki tuzaklardan nasıl korunacakları anlatıldı.
Yrd. Doç. Dr. Mehmet Şakiroğlu “Dijital Dünyada İnsan Olmak” konulu semineri gerçekleştirdi. Şakiroğlu, teknoloji bağımlılığı konusunda “En büyük hata çocukların telefonu yatak odalarına sokmasıdır. Bunu pek çok aile önemsemez aslında. Ancak sorunun başlangıcı burada. Çocukların telefonlarını yatak odalarına sokmasındaki en büyük bahane de alarm kurmak. Alarm kurma bahanesiyle yatak odasına alınan telefonlar, ailelerin kontrolünden çıkarak çocukların hayatlarını karartacak sonuçlara yol açabiliyor.
Bunun en büyük sebebi de oyunlar. Çocuk, alarm bahanesiyle odasına aldığı telefonu arada kontrol edecek. Ve telefonun ışığı görüldüğü anda, gözde oluşan etkileşimler sonucunda çocuğun uykuya dalma süresi 34 dakikaya kadar gecikecek. Bu süre zarfında çocuk oyuna, WhatsaApp’dan gelen mesaja, sosyal medyaya bakacak. Yapılan araştırmalarda her 4 çocuktan birinin bu şekilde olduğu görülmekte. Ve neticede gece çocuğun uyku saati gecikti, uyku düzeni bozuldu. Eğitimde başarının bir numaralı kuralı düzenli uykudur. Gece uyumayan çocuk sabah uyanmak istemez, uyanmak istemeyen çocuk okula gitmek istemez, okuma gitmek istemeyen çocuk, öğretmeni ne kadar iyi olursa olsun başarılı olamaz” dedi.
Yrd. Doç. Dr. Mehmet Şakiroğlu, çocukları sanal dünyanın tuzaklarından korumanın yollarını da anlattığı seminerini şöyle sürdürdü: “Yasam şartları da bağımlılığı etkiliyor. Kötü yaşam şartları bağımlılığı artırır. Bu durum bilimsel deneylerle de kanıtlanmış. Eğer biz sanal dünyanın karşısına onunla baş edebilecek kadar güzel bir dünya koyabilirsek, bağımlılık kalmayacak. Çocuklar sosyal medyadaki beni mükemmelleştirirken gerçek hayattaki benden uzaklaşıyor.
Ve sonunda gerçek hayattaki benden memnun kalmamaya başlıyor. Sanal dünyada kendisine başka bir kişilik, olmak istediği kişiliği oluşturuyor. Bu da zamanda gerçek hayatından mutlu olmama sorununu ortaya çıkarıyor. Olmak istediğim ben ile olduğum ben ne kadar farklıysa, bir çocuğun geleceği de o kadar sorunlu olacaktır.”
(B.A)
Kaynak:www.inegol.bel.tr
- Haberleri kaçırmamak için sayfamızı takip edin: www.facebook.com/turizmavrupa