Yapılan çalışmalar sonucu Türkiye’ye ait olduğu kesinleşen Zeugma Çingene Kızı mozaiği anavatanına dönüyor. Çingene Kızı mozaiğinin kayıp parçaları yıllar önce yurt dışına kaçırılmıştı. ABD’deki bir üniversiteye satılan kayıp parçalarının Türkiye’ye götürülmesi için dün yetkililer tarafından teslim alındı. Bugün de Çingene Kızı mozaiği parçalarının THY uçağıyla Türkiye’ye getirildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde Gaziantep’e getirilerek Zeugma Mozaik Müzesi’nde geçici olarak sergilenecek.
Çingene Kızı mozaiği kısa tarihçesi
Çingene Kızı mozaiği, Nizip’te Fırat Nehri kıyısında bulunan Zeugma Antik Kenti’nde 1998 yılındaki kazı çalışmaları esnasında çıkarıldı. Fakat birçok kayıp parçası vardı. Çünkü yaklaşık 300 metrekarelik bir alan üzerine işlenmişti.
Çingene Kızı ismi verilmesinin sebebi ise, eseri yapan kişinin, eserdeki insan suretinin saçlarını örgülü ve renkli kurdelelerle resmetmiş olması. Kimilerine göre Büyük İskender, kimilerine göre ise Yer Tanrısı Gaia’dan esinlenilerek oluşturulmuş.
Bölgede kaçakçılar tarafından yapılan kazılarda gözden kaçırılan Çingene Kızı mozaiği aslında tek parça değil. Büyükçe bir odanın zeminini tamamen kaplayan bir eserin küçük bir parçası. Mozaiğin geri kalan parçaları ise kaçakçılar tarafından yıllar önce ABD’ye götürülerek satıldı. Ohio Üniversitesi’nde bulunduğu bilinen kayıp parçaların 4 yıllık yoğun çalışmalar sonucunda Türkiye’ye ait olduğu kanıtlanarak ait olduğu yere, Zeugma’ya dönmesi kararı alındı.
Kaynak: milliyet
(G.Ş)
- Haberleri kaçırmamak için sayfamızı takip edin: www.facebook.com/turizmavrupa