Çin aşısı mutasyonlu virüse karşı ne kadar etkili?
Brezilya’da bulunan enstitü, Türkiye’de yaygın olarak kullanılan Çin Sinovac şirketinin CoronaVac aşısı için yaptığı araştırmanın sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Brezilya’nın Sao Paulo kentinde bulunan Butant Enstitüsü, yaklaşık 13 bin gönüllü üzerinde yaptığı araştırmada elde ettiği etkinlik oranlarını, saygın bilimsel dergilerde yayımlamayı planlanıyor. Butant Enstitüsü’nün resmi Twitter hesabından yapılan duyuruda yayımlanmak üzere bilimsel bir dergiye gönderildiği açıklanan rapor, yaygın olarak Sinovac aşısı uygulayan Türkiye için de büyük önem taşıyor.
Daha önce açıklanandan çok daha koruyucu
Butant Enstitüsü, resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, araştırmada elde edilen bazı çarpıcı sonuçları da paylaştı. P1 ve P2 varyantlarına karşı da koruma sağladığı belirtilen aşının, daha önce açıklanan yüzde 50,3 – 78 arası koruma oranından çok daha yüksek koruma oranına sahip olduğu belirtildi. Aşının genel koruma oranının yüzde 62 – 83 arası olduğunun söylendiği açıklamada, aşı hakkındaki çalışmalara devam edileceği de bildirildi.
İki aşı arasındaki süre önemli
İki doz arasındaki sürenin aşının etkinliğinin artmasında büyük öneme sahip olduğunun da söylendiği açıklamada, iki doz arasındaki sürenin artmasıyla, aşının etkinliğinin de gözle görülür oranda arttığı belirtiliyor.
Reuters’ın ulaştığı rapor sonuçlarına göre, 21 günden uzun aralıklarla olunan aşıların etkinlik oranı Dünya Sağlık Örgütü kriterlerinin altında iken, 21 günden uzun aralıklarla yapılan aşıların etkinlik oranı Dünya Sağlık Örgütü’nün kriterlerine uygun. Türkiye’de her iki doz arasında bırakılan süre ise en az 28 gün olarak belirlenmişti. Ayrıca araştırmada, aşılananların tıbbi müdahaleye ihtiyaç duymadan hastalığı atlatma oranının yüzde 83,7 ila 100 olduğu belirtiliyor.
(SA)