Tatil için gittiği ve dilini bilmediği bir ülkede hastanede iletişim sorunu yaşayan bir çok kişi, cep telefonunun yardımı ile sağlığına kavuşuyor. Nasıl mı?
Ciddi sağlık sorunu ile hastaneye gidildiğinde bazen bir dakikanın bile önemi olabilir. Hasta ile doktor arasında hatasız bir iletişim sağlanması, sorunun bir an önce çözülmesi açısından son derece önemli. Ancak hastalık sizi tatilde, hem de dilini bilmediğiniz bir ülkede yakalarsa, iş daha da zorlaşır. Bu durumda hastaların doktorla nasıl iletişim sağladığını öğrenmek için bir anket yaptıran Alman sağlık sigortası AOK ilginç bilgilere ulaştı.
Verilen bilgiye göre doktorla konuşmak için akıllı telefonuna ve tablet bilgisayarına yüklenen tercüme programlarını kullananların sayısı oldukça fazla. INSA-Consulere şirketi tarafından 2000 kişinin görüşü alınarak yapılan ankete göre her dört kişiden biri doktor, otel veya restoranda iletişim kurmak için akıllı cep telefonu veya tablet bilgisayarını kullanıyor. Özellikle 18-24 yaş arasındakiler, yani yüzde 41’lik bir kesim, bu yola başvuruyor. Buna karşılık 55 yaş üstündekilerin sadece yüzde 16’sı akıllı cihazları kullanıyor.
Ankete göre Almanya’dakilerin yüzde 61’i son 5 yıl içinde yabancı dil konuşulan bir ülkede tatil yaptı. Her üç kişiden biri ise bu ülkede hastalandı. Sonuçları değerlendiren AOK Yönetim Kurulu Başkanı Jürgen Graalmann, „Elbette sağlık personeli ile el kol hareketleri ile anlaşmak mümkün. Ancak bu yöntem acil bir durumda işe yaramayabilir. Bu nedenle tercüme programlarına (App: Application) sahip cep telefonları önemli ve hızlı bir çözüm olabilir“ dedi. Bu bilgilerden yola çıkan AOK, internet bağlantısı gerekmeden çalısan ücretsiz sağlık uygulaması „Arzt-App“e hızlı tercüme opsiyonunu da ekledi. Kullanıcılar ayrıca sağlık terimlerinin yer aldığı bir bilgi bankasından da faydalanabilecekler.