Türkiye’ye özgü çekirdek çitleme alışkanlığı, çevre kirliliğine neden oluyor. Bazı illerde yere çekirdek kabuklarını atanlara para cezası veriliyor. Detaylar haberde…
Çekirdek çitleme alışkanlığı Türkiye’de oldukça yaygın. Canı sıkılan oturduğu yerde çekirdeklerini çitliyor ancak her denense çöpler daima yere atılıyor. Sahil bölgelerinde ise hem deniz kenarında yürüş yapılıyor, hem de kabuklar etrafa atılıyor. Sanki çekirdek kabukları çöp değilmiş ve etrafı kirletmiyormuş gibi davrananlar, aslında her an para cezasına çarptırılabilirler. Bu konuda geçtiğimiz aylarda bir çok belediye kararlı bir tavır sergileme kararı aldı. Kısa süre önce Yalova’da Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ekipleri yere çekirdek kabuğu atan 2 kişiye 203’er TL ceza kestiler. Diğer şehirlerde de benzer cezalar uygulandı. Ancak denetimler çok nadir yapıldığından hem halkın, hem de yurtdışından gelenlerin bundan haberi yok.
“Çekirdek kabuğundan ne olacak ki?” düşüncesiyle hareket edenlere bir hatırlatmada bulunalım.
- Bu kabuklar görüntü kirliliğine neden oluyor. Parklardaki bankların önünden geçerken şöyle bir göz atın. Her yer çekirdek çöpleri ile dolu. Çöpünüzü neden çöp kutusuna değil de yere atma gereği duyuyorsunuz? Sizin arkanızdan her gün birileri bu çöpleri toplamak zorunda kalıyor. Sizden sonra o banka oturmak isteyen, sizin bıraktığınız çöp yığını ile karşılaşıyor.
- Yetkililerin verdiği bilgiye göre çekirdek kabukları çevre için de zararlı. Çekirdeklerin üzerindeki tuz, çimleri olumsuz etkiliyor. Yani siz bu çöpleri yere atarak aynı zamanda doğaya/çevreye de zarar vermiş oluyorsunuz.
Umarız bu konuda belediyeler denetimlerini daha da artırır. Sadece çekirdek kabuğu değil, yere her türlü çöp atanlar cezalandırılır. Buna sakız ve sigara izmariti de dahil.