Soğuk kış aylarında vücudun su ihtiyacının karşılanması ve susuzluk hissinin giderilmesi için sıcak içecekler daha sık tercih ediliyor. Ancak bu içeceklerin su tüketiminin yerini tutmadığını belirten uzmanlar, özellikle çay ve kahvenin içinde bulunan kafeinin vücuttan fazladan su atımına neden olduğu konusunda uyarıyor. Özellikle kışın daha sık ortaya çıkan grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklarla mücadelede artan su gereksinimini karşılamada güvenli ve sağlıklı su olarak doğal mineralli su ve doğal kaynak sularının tercih edilmemesinin uygun olacağı belirtiliyor.
Her bir fincan çay veya kahve için fazladan bir bardak su içilmeli
Yazın sıcaklarla artan su tüketimi, kış aylarında havaların soğumasının da etkisiyle ihmal edilebiliyor. Kış mevsiminde vücudun su ihtiyacının azaldığı düşünülürken, üşüme hissi nedeniyle daha çok sıcak içecekler tüketiliyor. Bunun yanlış bir yaklaşım olduğunu belirten uzmanlar ise, su ihtiyacının kışın da yaz aylarındaki gibi devam ettiğini vurguluyor. Kış aylarında vücut ısısının dengede tutmanın yanı sıra vücuttaki toksinlerin atılması, enfeksiyon hastalıklarından korunma ve metabolizmayı yeterli düzeyde tutma adına da yeterli su tüketilmesi gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, sağlıklı, kaliteli, güvenilir ve gerekli tüm denetimlerden geçen doğal mineralli su ve doğal kaynak sularının tercih edilmesinin önemini vurguluyor.
En az 2 litre şart
Kışın fazlaca tüketilen çay ve kahvenin içinde bulundurduğu kafein nedeniyle vücuttan fazladan su atımına neden oluyor. Bu yüzden içilen her bir fincan kahve ve bir bardak çay için bir bardak fazladan su içilmesi önemli. Vücut ısısının dengede tutulması için yetişkin erkeklerde kış aylarında da günlük ortalama 2,5 litre, kadınlarda ise 2,2 litre suyun içilmesi gerekiyor.
(GE)