Yaklaşık 2000 yıllık tarihiyle Türkiye’nin en eski şehirlerinden biri olan Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk başkenti Bursa, zengin tarihi, yemyeşil doğası ve kültürel çeşitliliğiyle her yıl 2 milyona yakın turist için bir cazibe merkezi.
İlginizi çekebilir: Bartın’daki en iyi 5 turistik bölge
Şehir ayrıca hâlâ Türk ve Osmanlı kültürünün etkilerinin en doğal biçimde görülebildiği ender yerlerden birisi. Orhan Gazi döneminde başkent yapılan Bursa Osmanlı’nın beylikten devlet olma sürecine geçişinin de önemli bir simgesi.
Okuyucularımız için Bursa’nın en iyi 5 turistik bölgesini derledik.
Bursa Ulu Camii
Türkiye’nin en büyük ve bilinen camilerinden birisi olan Ulu Camii, Sultan I. Beyazıd’ın emriyle 1399 yılında inşa edilmiş. Osmanlının kendi kimliğini bulması açısından bir mihenk taşı olarak kabul edilen bu yapı, Osmanlı camileri arasında çok kubbeli anıtsal yapıların da ilki. On iki büyük dört köşeli paye üzerine oturan yirmi kubbesi bulunan caminin içinde kubbenin altında yer alan şadırvanın on altı köşeli havuzu ve üç çanaklı fıskiyesi bulunuyor. Camide ayrıca, Yavuz Sultan Selim tarafından getirilen Kabe’nin bir örtüsü de hâlâ sergileniyor.
Yeşil Türbe
Fetret Devri’nden sonra dağılmak üzere olan Osmanlı’yı yeniden bir araya toplayan ve bu nedenle İmparatorluğun ikinci kurucusu olarak anılan I. Mehmed’in yattığı yer olan Yeşil Türbe, Yeşil Cami külliyesi içinde yer alıyor. İznik çinileriyle süslü içi ve yeşil kubbesiyle oldukça ilgi çekici olan türbe turistler tarafından da sıklıkla ziyaret ediliyor.
Koza Han
Gazi Orhan Camii ile Ulu Camii arasındaki geniş bir alana kurulan ve 14’üncü yüzyıldan bu yana ayakta kalan tarihi Koza Han, günümüzde hâlâ Bursa’nun ipek ve ticaret merkezlerinden birisi. Tarihi handa ayrıca ziyaret edebileceğiniz bir müze ve avlusunda dinlenebileceğiniz kafeler bulunuyor.
Uludağ
Bursa’nın en yüksek dağı olan Uludağ, 2543 metrelik heybetiyle sizi hayran bırakacak bölgelerden birisi. Türkiye’nin en popüler kış turizm bölgelerinden biri olan Uludağ’da yaz aylarında ise trekking, kamp ve piknik gibi aktivitelerde bulunabilirsiniz.
Cumalıkazık köyü
Osmanlı’nın şehri fethettikten sonra Bursa’da ilk yerleştikleri bölgelerden olan Cumalıkızık Köyü, dönemin konut yapısınınım günümüzde de korunmaya devam ettiği 270 evin yer aldığı oldukça güzel bir köy. Üstelik bu evlerin 180’i halen aktif olarak kullanılıyor. Uludağ’ın kuzeyindeki dik etekler ile vadilerin arasında sıkışıp kalan yöre köylerine, bu konumlarından dolayı ”kızık” adı verilmiş, Köylerin birbirlerinden ayrılması için de dereye yakın olanına Derekızık, Fidye verene Fidyekızık ve Kızık köylerinden topluca gidilerek cuma namazı kılınan köye de Cumalıkızık adları verilmiş. Cumalıkızık Köyü ayrıca UNESCO tarafından Haziran 2014 tarihinde Bursa’nın Hanlar Bölgesi, Sultan Külliyeleri ile birlikte UNESCO Dünya Miras Listesinde yer alması uygun görüldü.
Osmanlı kültürünü canlı olarak yaşamak için ziyaret edebileceğiniz Bursa’da saydığımız bölgelerin yanı sıra Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbeleri’ni de gezebilir, millî parkları ziyaret edebilir ve tarihi Kapalı Çarşı’da alışveriş yapabilirsiniz. Oldukça zengin bir mutfağı da bulunan Bursa’da İskender Kebap, İnegöl Köfte, Köfteli Pide ve Kestane Şekeri gibi lezzetleri de deneyebilirsiniz.
(BD)
YASAL UYARI
Haberlerimizi izinsiz kullananlara duyurudur: Turizmavrupa.net sitesinde yayınlanan haberleri bizden izin almadan kendi sitelerinde kullanan veya Youtube video kanallarında okuyanlar bir süredir kayıt altına alınıyor. İster yurtdışında olsun, ister Türkiye’de fark etmiyor. Yapılan suçtur. Bunun yasal takibi yapılacaktır. Emek hırsızlığına kesinlikle izin verilmeyecektir. Saygıyla duyurulur