Sakarya’nın bir ilçesi olan ve doğal güzellikleriyle yerli ve yabancı pek çok turistin uğrak yeri olan Sapanca’da doğayla iç içe tatil yapmak isteyen kişiler bungalov olarak geçen ahşap evlerde konaklamayı tercih ediyor.
Çoğunlukla sosyal medya üzerinden ya da bireysel rezervasyon siteleri üzerinden yapılan kiralama işlemlerinde pek çok insanın dolandırıldığı da görülüyor.
İlginizi çekebilir: Gemideki işini bırakarak tasarladığı bungalov evler tatilin adresi oldu
Son olarak yakın zamanda evlenen ünlü oyuncular Berk Oktay ve Yıldız Çağrı Atiksoy da bu dolandırıcıların kurbanı oldu. Sosyal medya üzerinden gördükleri bir ilana başvuru yapan çift konaklama ücretinin yarısı olan 6 bin lirayı yatırdıktan sonra gittikleri adreste büyük bir şok yaşadılar.
Adreste hiçbir şey yok!
Rezervasyon yaptıkları ve ön ödemesini yaptıkları bungalov tatili için gittikleri adreste herhangi bir yetkiliyle veya bungalov benzeri bir yapıyla karşılaşamayan çift dolandırıldıklarını anladıktan sonra yasal işlemleri başlatmak için başvuruda bulundular.
Başlarına gelen olayı sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla duyuran Yıldız Çağrı Atiksoy, konunun takipçisi olacaklarını bildirdi.
Kendisine gelen destek mesajları sonrası bir paylaşım daha yapan Atiksoy bu defa benzer olayların pek çok takipçisinin daha başına geldiğini öğrendiğini ve insanların tehdit edildiklerini söylediklerini belirtti.
İnsanlar tehdit ediliyor
Kendine gelen mesajlar hakkında açıklama yapan Atiksoy, “O kadar çok kişi mağdur edilmiş tehdit edilmiş, hakarete uğramış ki. Bana atılan mesajları görseniz inanamazsınız. Benim asıl şaşırdığım pişkinlikleri, telefonlarını ya da hesaplarını kapatma zahmetinde bile bulunmamaları,” ifadelerini kullandı.
Yaptığı paylaşımlara başka insanların dolandırılmasının önüne geçmek adına ödeme yapılmadan önce mutlaka iletişime geçilmesi gereken SAVİBU-Sapanca Villa ve Bungalov İşletmecileri Derneği’nin sosyal medya hesabını paylaştı.
Sapanca’daki bungalovlara yönelik dolandırılma olayları hakkında okuyucularımız bilgilendirmek adına görüşlerini aldığımız SAVİBU-Sapanca Villa ve Bungalov İşletmecileri Derneği Başkanı Ali Sefa Alaçam, Pandemiden sonra oldukça yaygınlaşan bungalov tatilinin merkezi haline gelen Sapanca’da 1000’e yakın bungalovun bulunduğunu ve bu popülaritesinin de dolandırıcıların ilgisini çektiğini belirtti.
Görselleri gerçek hesaplardan çalıyorlar
Dolandırıcıların yöntem olarak Sapancı’nın adını kullanarak sahte Instagram hesapları açıp bu hesaplarda gerçek evlerin görsellerini kopyalayarak insanlardan rezervasyon ücretleri talep ettiklerini belirten Alaçam dolandırılma işleminin de bu noktada gerçekleştiğini belirtti.
İçişleri Bakanlığı’na bağlı bir dernek olan SAVİBU’nun konuyla alakalı bir teyit merkezi kurduğunu belirten Alaçam, instagram sayfaları ve sabit hatlar üzerinden insanlarla iletişime geçtiklerini söyledi.
Tatilcilerin görüştükleri yerlere rezervasyon ön ödemesini yapmadan önce SAVİBU ile iletişime geçerek bahse konu sosyal medya hesabını veya internet sitesinin sorgulatmasını yaptırmalarını öneren Alaçam, pazar günleri hariç haftanın 6 günü kendileriyle iletişime geçilebileceğini söyledi.
Derneğe iletilen sayfaları ekip halinde incelediklerini ve gerçekse gerçek, sahteyse sahte olduğu bilgisini verdikleri belirten Alaçam bu sayede tatil yapmayı isteyenlerin dolandırılma ihtimalinin ortadan kalktığının altını çizdi.
Bir yılda 50 bin dolandırma girişimi
Yeni bir hesap ortaya çıktığında da ilk olarak SAVİBU’nun haberdar olduğunu belirten Alaçam, bütün işletmeleri tanıyoruz ve sayfalarını bildiklerini, bu nedenle de dolandırıcıları tespit etmelerinin kolaylaştığını belirtti. Alaçam ayrıca kaymakamlık, emniyet ve jandarma ile de koordine hareket ettiklerini ve son bir yılda 50 binin üzerinde kişiyi mağdur olmasını engellediklerini belirtti.
Sahte hesapları kullanan dolandırıcıların Sakarya’da yerleş dahi olmadığını belirten Alaçam, Türkiye’nin pek çok yerinden dolandırıcı tespit ettiklerini söyledi.
Bungalov dolandırıcılığından kaçınma yöntemleri
• Aracı kurumlardan rezervasyon yapacaklar tatilciler, bu kurumların güvenlik prosedürlerinin dışına çıkılmamalı. Rezervasyonu yaptıktan sonra çeşitli bahanelerle ödemeyi farklı yöntemlerle almak isteyen işletmelerden kesinlikle uzak durulmalı.
• EFT ya da havale yoluyla ödeme yaparken açıklama kısmına KONAKLAMA BEDELİ yazılmalı ve işlem bu şekilde gerçekleştirilmeli.
• Tatilciler işletmelerle birebir irtibattalar ise ödeme yapmadan önce muhakkak SAVİBU’ya danışmalı ve işletme doğrulatılmalı.
• Ödeme muhatap olunan işletme veya sahibi dışında (Dolandırıcıların bir yöntemi de kendilerini TÜRSAB’a kayıtlı işletmecilerin isimleriyle tanıtıp ödemeyi başkasının adına yaptırmak) kimseye yapılmamalı.
• Piyasa araştırması mutlaka yapılmalı. Örneğin, piyasa ortalamasının günlük 2500 TL olduğu bir dönemde günlük 1500 liraya her şey dahil bungalov konaklaması sunduğunu belirten bir hesabın dolandırıcı çıkma ihtimali çok yüksek.
(BD)
YASAL UYARI
Haberlerimizi izinsiz kullananlara duyurudur: Turizmavrupa.net sitesinde yayınlanan haberleri bizden izin almadan kendi sitelerinde kullanan veya Youtube video kanallarında okuyanlar bir süredir kayıt altına alınıyor. İster yurtdışında olsun, ister Türkiye’de fark etmiyor. Yapılan suçtur. Bunun yasal takibi yapılacaktır. Emek hırsızlığına kesinlikle izin verilmeyecektir. Saygıyla duyurulur