Bulgaristan’daki kuyruk sorununu çözmek için yeni öneri
Yaz aylarında Avrupa’dan Türkiye’ye seyahat edenlerin büyük sıkıntılar çektiği ve zaman zaman saatlerce kuyrukta beklemek zorunda kaldığı Bulgaristan, sezon sonrası bile çile olmaya devam ediyor. Türkiye’den Bulgaristan’a geçmek için saatlerce, hatta günlerce Kapıkule’de kuyruk bekleyen TIR şoförleri artık canından bezdi. Avrupa’ya yük taşıyan sürücülerin sınırı geçmesinin randevu süresi ile birlikte 98 saati bulduğunu belirten Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Çetin Nuhoğlu Sınırda altyapı artan talebi karşılamıyor. Hükümet acil çözüm bulmalı” dedi.
Bulgaristan’a geçiş çok zor
Dünya Gazetesi’ne konuşan Nuhoğlu “Slovenya’ya hareket etmek üzere aracını yükleyen bir nakliyeci, önceki gün Kapıkule için ancak 86 saat sonra randevu alabildi. Bir TIR’ın sınırı geçmesi ise 12 saati buluyor. Yani ihracat yüklü bir TIR’ın Bulgar sınırından çıkması 98 saati buluyor. Oysa ki, İstanbul’dan Slovenya arası bin 500 km. 60 km süratle giden bir araç, 25 saatte yükünü boşaltabilecekken bu süre son haftalarda 4 katına kadar arttı. Bu sürede araç ancak Bulgaristan’dan içeri girebiliyor. Bu sıkıntıyı hem Türk araçları hem de yabancılar yaşıyor” diye dert yandı.
Dereköy kullanılmalı
Nuhoğlu, sorunun çözülmesi için önemli bir öneride de bulunurken “Bulgaristan’a yönelik sınır kapısı sayısının ikiden üçe çıkarılması gerekiyor. Çözüm önerilerini bakanlığa sunduk. En önemli talep, Kırklareli’deki Dereköy Sınır Kapısı’nın TIR geçişlerine de açılması. Dereköy, 1986’dan bu yana sadece binek araçlara açık. Özellikle Romanya ve Ukrayna’ya gidecek araçların bu güzergâhı kullanabileceği belirtiliyor. Bu sayede günlük 400 ila 600 aracın bu kapıdan geçebileceği ve diğer kapılardaki kuyrukların azaltılabileceği ifade ediliyor.”
Bulgar tarafı yetersiz kalıyor
Nuhoğlu, Bulgaristan tarafında da kapıların yetersiz olduğunu belirterek, “Bizim Hamzabeyli Sınır Kapısı’nda altı, onların ise 2 peronu var. Orada da kapasiteyi artıramıyoruz. Bulgar tarafında kapı sayısını artırmaya çalışıyorlar. Bu tamamlanırsa günlük 200 daha fazla araç geçebilecek” dedi.
Haberin tamamını buradan okuyabilirsiniz: https://www.dunya.com/ekonomi/ihracatin-siniri-gecme-suresi-98-saate-cikti-haberi-485008
(A)
İstanbul’dan Slovenya arası bin 500 km
bunu kim hesapladıysa tekrar bi baksın