Avrupa’da bazı ülkelerde aracın içinde yedek benzin bidonu bulundurmaya izin verilmiyor.
Akaryakıt fiyatlarında ülkeden ülkeye büyük fiyat farkı olabiliyor. Bu nedenle uzun yolculuǧa çıkan bazı sürücüler yanlarına bidon içinde yedek benzin alarak tasarruf yapmaya çalışıyorlar. Bu akaryakıtın pahalı olduǧu ülkelerde avantaj olabilir ancak şunu da unutmamak gerekir: Bulgaristan, Yunanistan, Hırvatistan, Lüksemburg ve Romanya’da araçta benzin bidonu bulundurmaya izin verilmiyor. Ortaya çıktıǧında kurala uymayanlara para cezası uygulanıyor.
Dekra kuruluşu, benzin bidonuna izin verilen ülkelerde ise miktar sınırlamasına dikkat edilmesi gerektiǧini vurguluyor. Bu da genellikle 5 ile 25 litre arasında deǧişiyor. Yetkililer „Avrupa Birliǧi dışındaki ülkelere akaryakıt ile giriş yapan veya bu ülkelerden akaryakıt getirenler gümrük vergisini ödemek zorundalar“ hatırlatmasında da bulunuyorlar.
Bu arada güvenlik nedeniyle otomobillerde taşınması tavsiye edilen en yüksek miktar 10 litre. Uzmanlar, akaryakıtın su bidonu veya su şişesinde taşınmasının da tehlikeli sonuçlara yol açabileceǧini belirterek „Sadece akaryakıt taşımaya uygun bidonlar kullanılmalı“ bilgisini de veriyorlar.
Önemli tavsiyeler:
– Bidonların her 5 yılda bir deǧiştirilmesi gerekiyor
– Bidonu hiçbir zaman tamamiyle doldurmayın, sıcak havada genişleme ve taşma tehlikesi var
– Bidonu hiçbir zaman aracın içinde veya bagaj kısmında doldurmayın
– Karıştırılmaması için bidonun üzerine akaryakıt olduǧu yazılmalı
– Bidondaki akaryakıt belirli aralıklarla deǧistirilmeli
– Devrilmemesi için bidon kayış veya iple baǧlanlanmalı
- Sılayolu haberlerini kaçırmamak için sayfamızı takip edin: www.facebook.com/turizmavrupa