Avrupa Otomobil Kulübü ACE, sürücüler arasında hala yanlış anlaşılmalara yol açan trafik kurallarının olduğu uyarısında bulundu. ACE adına açıklama yapan trafik uzmanı Florian Wolf, Almanya’da geçerli olan ancak bir çok Avrupa ülkesinde de uygulanan şu kurallara dikkat çekti:
Park halindeki bir araca çarptıktan sonra ne yaparsınız? Bir çok sürücü bir kağıda adını ve telefonunu yazıp, aracın camına sıkıştırarak olay yerinden uzaklaşıyor. Ancak bu trafik yasaları gereği suç sayılıyor. Yani olay yerinden “kaçmış” oluyorsunuz. Uzman, bunun yerine en az 20 dakika beklemek gerektiğini, eğer hasar 50 Euro’nun üzerindeyse polisin aranması gerektiğini vurguluyor.
Hız ihlali yapan, yani izin verilenden daha hızlı giden sürücü ceza alıyor. Bunu hepimiz biliyoruz. Ancak benzer cezalar aşırı yavaş gidenler için de geçerli. Uzman, yavaş giderek trafiği tehlikeye sokan sürücülerin de suçlu sayıldığına dikkat çekti.
İki şeritli yolun tek şeride düştüğü yerlerde trafiğin aksamadan devam etmesi için “Fermuar sistemi” uygulanır. Bir çok sürücü bir an önce şerit değiştirilmesi gerektiğini düşünüyor. Ancak kurallar gereği aracın gidebileceği son noktaya kadar ilerleyip, tek şeride geçme noktasında şerit değiştirilmesi gerekiyor.
Otoyolda sol şeritte ilerleyen araçlar öndeki aracın yol vermesi için korna veya selektör yakmayı tercih ediyorlar. Uzman, bu durumun “Öndeki aracı zorlama” olarak değerlendirilip para cezasına yol açabileceği uyarısında bulundu.
Trafik ışıkları veya levha bulunmayan kavşaklarda “Sağdan gelen haklı” kuralı uygulanır. Bu durum park alanları ve otoparklar için geçerli değil.
Yaya geçidinde veya trafik lambası ihlali sonucu meydana gelen kazada suçlu her zaman sürücü olmayabilir. Örneğin yaya cep telefonu kullandığı için trafiği takip etmediyse, suçlu sayılıyor.