Sürücüleri yakından ilgilendiren trafik kurallarını ihlal edenlere yapılacak zam oranları belli oldu. Trafik cezaları 2018’de, Maliye Bakanlığınca belirlenen yeniden değerleme oranına göre yüzde 14,47 zamlı olacak. 1 Ocak 2018’den itibaren uygulanacak trafik ceza miktarları da yeniden hesaplandı. Buna göre belli başlı trafik kurallarını ihlal eden ceza miktarları şu şekilde:
-Ruhsatsız araç kullananlar ile tescil plakasını monte edilmesi gereken yerin dışında farklı bir yere takanlara 108 lira, yönetmeliğe aykırı plaka takanlara 488 lira ceza verilecek.
-Farklı okunmaya ya da okunamamaya neden olacak şekilde tescil plakasında değişiklik yapanlar 488 lira, tescilli aracı plakasız kullananlar 2 bin 18 lira ceza ödeyecek.
-Aracına sahte plaka takan veya kullanan kişilere verilen 5 bin 191 liralık para cezası, 5 bin 942 liraya yükselecek.
-Ehliyetsiz araç kullanan 2 bin 18 lira ceza ödeyecek
-Araçlarının muayene süresini geçirenlere 108 lira ceza verilecek.
-Muayene istasyonları işletme şartlarına uymaz ya da gerektiği şekilde araçları muayene etmezse ilkinde 8 bin, ikincisinde 13 bin 344 ve üçüncüsünde 26 bin 692 lira para cezası ödeyecek.
-Sürücü belgesiz araç kullanmanın cezası 2 bin 18 lira olacak, kırmızı ışıkta geçenlere 235 lira ceza kesilecek.
-Zorunlu olan emniyet kemeri bulundurmayan veya kullanmayanlar ile motosiklet, motorlu bisiklet ve elektrikli bisikleti kasksız ve gözlüksüz kullananlara 108’er lira ceza verilecek.
-Trafik işaret ve levhalarına uymayanlar 108 lira ile cezalandırılacak.
– Yönetmelikte belirlenen hız sınırlarını yüzde 10’dan yüzde 30’a kadar aşanlara 235 lira, yüzde 30’dan fazla aşanlara 488 lira, radarların yerini belirleyen ve sürücüyü uyaran cihazları araçlarında kullananlara 2 bin 18 liradan 3 bin 42 liraya kadar para cezası verilecek.
-Dönüş kurallarına uymayan ve önündeki aracı yeterli takip mesafesinde izlemeyen sürücülere 108’er, yasak alanda sollama yapanlara 235 lira ceza kesilecek.
-Engelli yerine park eden 216 lira ile cezalandırılacak
-Kesilen para cezasını 15 gün içerisinde ödeyen kişilere yüzde 25 indirim yapılacak.
