Bu görüntüleri izledikten sonra insanın ekmek yiyesi gelmiyor
Türkiye’de son dönemlerde gıda sektöründeki bir çok işletmede cep telefonuna kaydedilen ve sosyal medyada paylaşılan görüntüler “Yiyeceklerimiz bu şekilde hazırlanıyorsa durum çok vahim” dedirtiyor. Bunun son örneği Edirne’de bir fırında yaşandı. Bir çalışanın yere düşen unları kürekle toplayıp lavaş yaptığı görülüyor. Görüntüler Türkiye’de hızla yayıldı ve büyük tepki topladı. Hijyen kurallarına uymayan çalışanlar, yerlerde sürünen gıda ürünleri görüntüleri izleyenlerin midesini bulandırıyor. Gerçi görüntüler yayınlandıktan sonra işletme sahiplerine ceza kesiliyor ancak yine de tüketicilerin içi rahat değil. Uygulanan cezalar sorunu çözmüyor. Bir kaç gün sonra bir yenisi ortaya çıkıyor. Bazı işletme sahipleri ise yaşanan gıda skandalının bir istisna olduğunu iddia ediyor.
Video şantaj amaçlı çekildi
Edirne olayında da durum böyle oldu. Yetkililer görüntülerin yayınlanmasının ardından fırına 21 bin 296 TL para cezası uyguladı. Fırın sahibi ise kendisini savunarak “Görüntüler şantaj amaçlı çekildi” iddiasında bulundu. Edirne’nin Sabuni Mahallesi’ndeki fırın sahibi Onur Mersin, “Yaşanan olay tamamen şantaj, komplo üzerine oldu. Bu video personelime para verilerek aldatılarak kandırılarak yapılan bir video. Elimde belgeler var. Mülk sahibim işçilere ‘unu yerde çek Onur’a gösterelim şaka yapalım. Sana harçlık para da vereceğiz’ dedi. İşçilerde aramızın iyi olduğunu bilerek şaka diye böyle yaptılar. Bu adamda niyeti kötüye kullandı. Bu videoyu görür görmez işçileri işten çıkardım. Videodan sonra mülk sahibi bana sürekli şantaj uygulamaya başladı. Elden fazladan para istedi, kiranın 3-4 katından fazlasını almaya başladı. Her gün ekmeğini buradan alıyor, yemek istiyor. Bu videoyu sürekli şantaj olarak kullanmaya başladı. Geçen ay suç duyurusunda bulundum. Ardından video yayınlandı ve ceza kesildi” iddialarını öne sürdü.
Cezalar daha caydırıcı olmalı
Fırın sahibinin söyledikleri doğrumudur yanlış mıdır bilmiyoruz ancak tüketici olarak “Artık bu tür rezillikler son bulmalı” diyoruz. Gıda satışı yapan veya gıda ürünleri hazırlayan işletmeler daha sıkı denetlenmeli ve bu tür olayların yaşanmaması için işletme sahiplerinin daha sıkı önlemler alması gerekiyor. Anlaşılan verilen cezalar da caydırıcı değil. Çünkü bir çok işletme sahibi cezayı ödeyip aynı sistem devam çalışıyor. Bu da toplumun tepkisini çekiyor.
(A)