Gurbetçi vatandaşlarımızın Türkiye’de işine yarayacak sağlık, pasaport, gümrük, trafik, cep telefonu kullanımı, hediyelik eşya götürme ile ilgili bilgilerinin bazı soru ve cevapları haberimizde…
T.C. Berlin Başkonsolosluğu, yurtdışından Türkiye’ye gidecek olan vatandaşlarımıza önemli hatırlatmalarda bulunan bilgiler yayınladı. İşte yurtdışında yaşayan gurbetçi vatandaşlarımızın işine yarayacak bazı bilgiler….
Türkiye’de hastalanırsam sağlık yardımlarından faydalanabilir miyim?
Ülkemizin taraf olduğu Almanya, Hollanda Belçika, Avuz-sturya Fransa, KKTC, Makedonya, Romanya, Bosna Hersek, Çek Cumhuriyeti, Lüksemburg, Hırvatistan, Sırbistan, Karadağ, Sosoyal Güvenlik Sözleşmeleri ülkemizde genel sağlık sigortası uygulamalarını kapsamaktadır.
Sağlık yardımlarından yararlanmam için ne yapmam gerekiyor?
Kişinin kayıtlı olduğu sigorta kurumundan alacağı sağlık yardım hakkına sahip olduğunu gösterir belgeyi, Türkiye’de bulunduğu yerdeki sosyal güvenlik il müdürlüğünde veya sosyal güvenlik merkezinde yer alan yurtdışı servislerine ibraz ederek karşılığında “Sosyal güvenlik sözleşmelerine göre sağlık yardım hakkı belgesi“ alması gerekmektedir.
Türkiye’de aracımla ne kadar kalabilirim?
Türkiye Gümrük Bölgesi dışında yerleşik kişinin (emekliler dahil) taşıtı ile birlikte Türkiye’de kalabileceği azami süre 730 gündür. Yabancılara ait taşıtlara verilecek süre bu kişilerin Türkiye’de kalabilecekleri süre kadardır.
Yurt dışından getirdiğim cihazımı Türkiye’de kullanabilir miyim?
Yurtdışından getirilen telefonlar 120 gün kayıt yaptırmadan kullanılabilmektedir. Cihaz 120 gün içinde kayıt edilmemesi durumunda iletişime kapatılmaktadır.
Yurt dışından aldığım sürücü belgesi Türkiye’de geçerli midir?
01.01.2016 tarihinden itibaren yurtdışından alınan sürücü belgesiyle ülkemizde Türk vatandaşları 1 yıl yabancılar 6 ay süreyle araç kullanabilmektedir. Bu sürelerin sorunda Türk sürücü belgesinin alınması gerekmektedir.
Yurt içinde de pasaportumu yenileyebilir miyim?
Evet. Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın yurt içinde herhangi bir müracaat merkezinden pasaport başvurusu yapabilirler. Merkezlerin listesi www.e-pasaport.gov.tr internet sitesinde yer almaktadır.
Çifte vatandaşlığa sahibim, Türk pasaportu haricinde diğer pasaportumla giriş yapabilir miyim?
Evet yapabilirsiniz. Ancak çifte vatandaşlığa sahipseniz ve yabancı pasaportunuz ile giriş yapacaksanız girişte T.C. Kimlik Numaranızı veya Mavi Kartınızı ibraz etmeniz veya Mavi Kartınızı ibraz etmeniz vize sorunu yaşamanızı önleyecektir.
Pasaport damda uygulamalarında kolaylık
Yurtdışındaki vatandaşlarımız pasaportlarına damga işletmeleri halinde giriş çıkış damgaları pasaporttan ayrı bir forma (Türkiye’ye Giriş-Çıkış Formu) tadbik edilecektir.
Türkiye’ye giriş yaparken yanımda bulunabilecek eşyalar nelerdir?
Türkiye’ye girerken yanınızda ticari miktar ve mahiyette olmayan kişisel ve ailevi kullanıma mahsus veya hediye edilmek üzere getirilen eşyayı bulundurabilirsiniz.
Yolcu beraberinde getirilen hediyelik eşyada muafiyet ne kadardır?
Muafiyet her yolcu için toplam değeri 430 Avroyu geçmeyen eşya için uygulanır.15 yaşından küçük yolcular için bu miktar 150 Avrodur. 430 Avro ile 1500 Avro arası değere sahip eşya ise eşyanın geldiği ülkeye göre yüzde 18-20 arası değişen oranlarda tekve nakti vergi uygulanmaktadır.