Deniz, göl ve nehirlere her yıl çok sayıda insan boğularak hayatını kaybediyor. İster çocuk olsun, ister yetişkin, bir çok kez ihmal nedeniyle gerçekleşen bu ölümler sonrası büyük acılar yaşanıyor. Bu yıl da benzer haberler gelmeye başladı. Kötü hava şartlarını, yüksek dalgaları küçümseyenler, uyarılara rağmen suya giriyor ve boğuluyorlar. Üstelik bazı kişiler yüzme bile bilmiyorlar. Peki boğulmak üzere olan kişiler neden fark edilip zamanında kurtarılamıyor? Bir kişinin boğulduğu hemen anlaşılır mı?
Boğulmak üzere olan bir kişinin „İmdat“ diye bağırdığını, el kol hareketleri yaparak yardım isteyeceğini düşünebilirsiniz. Ancak bu her zaman böyle olmuyor. Hiçbir ses çıkarmadan, el kol hareketleri yapmadan, sadece suyun üzerinde sessiz bir şekilde bekleyen birisi de boğuluyor olabilir. Buna „sessiz boğulma“ deniyor.
Almanya’nın en büyük kurtarma organizasyonlarından Arbeiter-Samariter-Bund yetkilisi Michael Schnatz, konu ile ilgili şu bilgileri veriyor: Bu tür sessiz boğulmalar çok sık yaşanıyor. Kişinin artık gücü kalmadığı için herhangi bir şekilde el kol hareketi yapamıyor veya tardım istemek için bağıramıyor. Sanki suyun üzerinde sakince duruyor izlenimi veriyor. Bu tür kişilerin kafası eğer suyun içine batıp çıkıyorsa veya suyun üzerinde öylesine duruyorsa hemen harekete geçilmeli ve yardım çağrılmalı. Bir çok kişi sessiz boğulmadan habersiz. Bu nedenle bu tehlikeden herkes haberdar edilmeli.“
(A)
- Haberleri kaçırmamak için sayfamızı takip edin: www.facebook.com/turizmavrupa