Bu siteyi kullanarak, Gizlilik Politikası ve Kullanım Koşulları'nı kabul etmiş olursunuz.
Tamam
Turizm AvrupaTurizm Avrupa
  • Gündem
    • Avrupa
    • Dünya
    • Türkiye
  • Seyahat
    • Turizm
    • Tatil
    • Havayolu
    • Otel
    • Gezginler
    • Kültür
    • Kampanyalar
  • Sılayolu
    • Sılayolu haberleri
    • Otomobil
    • Ülkeler
    • Önemli Bilgiler
  • Memleketim
    • Belediyeler
    • Yöremizden
    • Festival / Etkinlik
  • Ekonomi
    • Emlak Yatırım & Danışmanlık
    • Finans
    • Gıda
    • Teknoloji
    • Döviz
  • Sağlık
  • Spor
  • ++ Daha Fazla
    • Magazin
    • Yaşam
    • Anne
Okunan Haber: Bin 700 yıllık Kybele 60 yıl sonra Türkiye’ye dönüyor
Paylaş
Bildirimler
En Yeniler
Avrupa’da mı komşuluk daha iyi, Türkiye’de mi?
Aktuel Haberler Genel Gündem Önerilen Türkiye
Türkiye’deki evinize mutlaka alarm ve kamera taktırın!
Aktuel Haberler Gündem Önerilen Turizm Türkiye
30 Ağustos Zafer Bayramı kutlu olsun!
Genel Gündem Memleketim Önerilen Türkiye
kimlik ve pasaport
Almanya’da vatandaşlıkta rekor artış: Türkler de listede!
Aktuel Haberler Avrupa Genel Gündem Önerilen
çalışma
Çalışma şartlarınız nasıl? Kaç saat çalışıyorsunuz?
Aktuel Haberler Avrupa Dünya Ekonomi Genel Gündem Önerilen Sigorta Türkiye Yaşam
Aa
Turizm AvrupaTurizm Avrupa
Aa
  • Gündem
  • Seyahat
  • Sılayolu
  • Memleketim
  • Ekonomi
  • Sağlık
  • Spor
  • ++ Daha Fazla
  • Gündem
    • Avrupa
    • Dünya
    • Türkiye
  • Seyahat
    • Turizm
    • Tatil
    • Havayolu
    • Otel
    • Gezginler
    • Kültür
    • Kampanyalar
  • Sılayolu
    • Sılayolu haberleri
    • Otomobil
    • Ülkeler
    • Önemli Bilgiler
  • Memleketim
    • Belediyeler
    • Yöremizden
    • Festival / Etkinlik
  • Ekonomi
    • Emlak Yatırım & Danışmanlık
    • Finans
    • Gıda
    • Teknoloji
    • Döviz
  • Sağlık
  • Spor
  • ++ Daha Fazla
    • Magazin
    • Yaşam
    • Anne
Takip Edin
  • Dizayn ⬀
Turizmavrupa.net © Bütün Hakları Saklıdır. 2022
Turizm Avrupa > Blog > Gündem > Türkiye > Bin 700 yıllık Kybele 60 yıl sonra Türkiye’ye dönüyor
ÖnerilenGündemTürkiye

Bin 700 yıllık Kybele 60 yıl sonra Türkiye’ye dönüyor

Turizmavrupa
Son güncelleme: 12 Aralık 2020 - 07:53
Yazar Turizmavrupa 5 sene önce Yorum Yapın
Paylaş
5 DK Okuma Süresi
Kybele Heykeli,
Paylaş

Bin 700 yıllık Kybele 60 yıl sonra Türkiye’ye dönüyor

Tarih öncesi dönemlerde bolluğun, bereketin sembolü ve koruyucusu olduğuna inanılan ana tanrıça Kybele Heykeli, 60 yıllık yolculuktan sonra doğduğu topraklara dönecek. Türkiye’den İsrail’e kaçırılan ve son olarak Amerika’ya götürülen antik eserin Türkiye’ye getirileceği açıklandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı girişimleriyle bir müzayede evinde satılmak istenen bin 700 yıllık Kybele Heykeli, bugün (12 Aralık’ta) Türkiye’de olacak. Bakan Mehmet Nuri Ersoy’un 13 Aralık’ta kamuoyuna tanıtacağı heykel İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmeye başlanacak. Daha sonra “Kybele” Afyonkarahisar’a yeni yapılacak müzeye taşınacak.

Ana tanrıça Kybele doğa ve hayvanların hakimiydi

Kybele’ye, prehistorik dönemlerden itibaren Akdeniz Havzası’nda özellikle Anadolu’da bereket ve bolluğun sembolü ve koruyucusu Ana Tanrıça olarak tapınılıyordu. Kybele’nin iki yanındaki aslanlar ana tanrıçanın doğa ve hayvanlar üzerindeki hâkimiyetini gösteriyor.

Antik dönem sosyal ve dini yaşamında kişilerin olmuş ya da olmasını diledikleri istekleriyle ilgili ya da inandıkları tanrısal varlığı onurlandırmak üzere tanrı ya da tanrıçalara adak sunmaları yaygın bir gelenekti. Tanrıyı onurlandırmak üzere tapınaklar ya da kutsal alanlara sunulan materyaller ‘adak objesi’ olarak değerlendirilirdi. Kişinin sosyal ve ekonomik statüsüne göre adak objeleri basit bir taş parçasından gösterişli bir heykele kadar çok çeşitlilik gösterirdi. Yazıtında da yer aldığı üzere Sideropolisli Asklepiades’ın Oniki Tanrı Ana’ya sunduğu bu Kybele Heykeli bir adak heykeli. Heykelin kaidesinde bulunan yazıt bölümünde “Hermeios’un oğlu Sideropolis’li Asklepiades adağı Oniki Tanrı Ana’ya dikti” ifadesi yer alıyor.

Kybele heykelinin kurtarılma hikayesi film gibi!

Türkiye’den kaçak yollarla İsrail’e ulaşan Roma Dönemi eseri olan “Kybele” burada bir İsrail vatandaşı tarafından satın alınıyor. Yurt dışına çıkarmak üzere 2016 yılında İsrail makamlarına başvuruda bulunan eseri elinde bulunduran kişi heykelin Anadolu kökenli olduğunu beyan ediyor. İsrail makamlarının eser fotoğraflarını Türkiye’ye iletmesi üzerine ise hemen takibe başlanıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı eser Amerika’ya ulaşmak üzereyken Anadolu kökenli olduğunu bildiriyor. Ancak eser sahibinin heykeli bir müzayede evi aracılığıyla satmak istemesi üzerine Bakanlık ABD makamlarından bu satışın durdurulmasını talep ediyor. Eseri elinde bulunduran kişi bu takibin ardından kendi malı olduğunu beyan ettiği heykele iyi niyetli bir alıcı olarak sahip olduğunu belirterek Amerika’da bir dava başvurusunda bulunuyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Türkiye’nin New York Başkonsolosluğu “Kybele”nin iadesi konusundaki karşı iddialarını mahkemeye taşıyor.

Bir yandan da eserin ülkemize ait olduğunu ispatlamaya yönelik çalışmalar devam ediyor. Bu çalışmalar da yine Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığının Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlıklarının katkılarıyla gerçekleştiriliyor.

Heykelin, 1964 yılında Afyonkarahisar’da yapılan bir yol çalışmasında bulunmuş olan ve ilin müzesinde sergilenen “Kovalık Eserleri”ne tipolojik benzerliğinin İstanbul Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü uzmanlarınca bilimsel raporla vurgulanması üzerine, kolluk kuvvetleri koordinasyonunda, Afyonkarahisar Müzesi Müdürlüğünce eserlerin çıkmış olduğu düşünülen bölgede 1960-1970’li yıllarda yaşamakta olan kişilerin bilgisine başvuruluyor. Bu kişiler, kültür varlığı kaçakçılığı yaptığı adli kayıtlardan da bilinen bir şahsın 1960’lı yıllarda bölgede bulunduğunu ve köylerinde kaçak kazı yapan bir kişiden kültür varlığı satın aldığını ifade ediyor. Ayrıca, ifadesine başvurulan kişilerden birinin heykeli fotoğrafını görmeden tarif edebilmesi ve kaçırılan “Kybele Heykeli”ni diğer benzer heykel fotoğraflar arasından seçebilmesi eserin Türkiye’de bulunduğunun destekleyici bir kanıtını oluşturuyor.

Söz konusu heykelin ortaya çıkarıldığı yıllarda Afyonkarahisar Müzesi Müdürü olarak görev yapmış olan merhum Hasan Tahsin Uçankuş’un ailesi onun kişisel arşivini Bakanlık uzmanlarına açıyor. Hasan Tahsin Bey’in arşivinde yapılan incelemelerde bir takım belgeler bulan uzmanlar, Afyonkarahisar’da meydana gelen tarihi eser kaçakçılığı olayının o dönem Konya’da ikamet eden bir kişi ile ilişkili olabileceğini sonucuna ulaşıyor. Bu kişinin de Afyonkarahisar’daki tanık ifadesinde adı geçen kişiyle aynı kişi olması tanık ifadesinin tutarlılığını arttırıyor. Konya’daki şahsın evine 1960’lı yıllarda yapılan baskına ilişkin bilgiye ulaşmak bu kişinin Afyonkarahisar’dan benzer eserleri yurt dışına kaçırmak üzere bulundurmuş olduğunu gösteriyor. Konya Müzesi Müdürlüğünce bulunan savcılık belgeleri ise Afyonkarahisar’da anılan bölgede kaçakçılık eylemlerinin olduğunu ortaya koyuyor ve benzer eserlerin yasa dışı edinimi hususunda da ek deliller sağlıyor.

Bilimsel kanıtlar ve eserin ortaya çıkarıldığı yıllarda bölgede yaşayan görgü tanıklarının ifadeleri ile Afyonkarahisar’daki kaçakçılık olaylarına ilişkin belgeler “Kybele Heykeli”nin Türkiye’ye ait olduğunu doğruluyor. Türkiye’nin hızlı ve titiz takibi sonucunda Amerika’da dava görülmeye başlamadan eser sahibi “Kyble Heykeli”ni uzlaşmacı bir tavır göstererek Türkiye’ye iade etmeyi kabul ediyor.

(BY)

 

Haberleri kaçırmamak için bizi takip edin:
Facebook.com/turizmavrupa
Instagram.com/turizmavrupa
Twitter.com/turizmavrupa
Youtube.com/c/TurizmAvrupa

 

Yeni Haberler

Aktuel HaberlerGündemÖnerilenTurizmTürkiye

Türkiye’deki evinize mutlaka alarm ve kamera taktırın!

Yazar EEA 2 ay önce
GenelGündemMemleketimÖnerilenTürkiye

30 Ağustos Zafer Bayramı kutlu olsun!

Yazar EEA 2 ay önce
kimlik ve pasaport
Aktuel HaberlerAvrupaGenelGündemÖnerilen

Almanya’da vatandaşlıkta rekor artış: Türkler de listede!

Yazar EEA 2 ay önce
çalışma
Aktuel HaberlerAvrupaDünyaEkonomiGenelGündemÖnerilenSigortaTürkiyeYaşam

Çalışma şartlarınız nasıl? Kaç saat çalışıyorsunuz?

Yazar EEA 2 ay önce
asker
Aktuel HaberlerAvrupaGenelGündemÖnerilenYaşam

Almanya’da zorunlu askerlik tartışması: Bedeli gençlerin omzunda!

Yazar EEA 2 ay önce
Aktuel HaberlerAvrupaEkonomiGenelGündemÖnerilen

Almanya’da PayPal depremi: Ödemeler durduruldu!

Yazar EEA 2 ay önce
Etiketler: Afyonkarahisar, amerika, İsrail, İstanbul Arkeoloji Müzesi, kaçırma, Kybele Heykeli, Türkiye
Bu yazıyı paylaş
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp Copy Link
Paylaş
Önceki Yazı konut Dünyada konut fiyatları en çok artan ülke Türkiye
Sonraki yazı Erciyes Dünyanın ilk ve tek güvenli kayak merkezi: Erciyes
Yorum Yapın Yorum Yapın

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler
  • #istanbul
  • #benzin
  • #tatil
  • #bodrum
  • #marmaris

Sosyal Medya

Bizi sosyal medya adreslerimizden takip edin
Facebook Like
Twitter Follow
Instagram Follow
Youtube Subscribe
Hava Durumu
8 °C
Almanya
açık
8° _ 6°
87%
2 km/h
Hava Durumu
8 °C
Türkiye
açık
8° _ 8°
85%
1 km/h
İlginizi Çekebilir
newsletter featurednewsletter featured

Abone Olun

Turizm Avrupa

" TurizmAvrupa.net, Türkiye ve Dünya ile alakalı son dakika bilgilerini ve sıla hasreti çeken yurtdışındaki Türkiye sevdalılarına ülkemizle alakalı haberleri ileten bir dijital yayıncılık kuruluşudur. "

  • Gündem
  • Avrupa
  • Dünya
  • Türkiye
  • Seyahat
  • Turizm
  • Tatil
  • Havayolu
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Datenschutzerklärung & Gizlilik
  • Impressum & Künye

Sosyal Medya

DMCA.com Protection Status

Turizmavrupa.net © Bütün Hakları Saklıdır. 2022

  • Dizayn ⬀
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?