Tüm dünyadaki Müslümanlar 30 günlük Ramazan Ayı boyunca ellerinden geldiği ölçüde oruçlarını tuttular. Bu süreçte beslenme düzeninin değiştirilmesi ve öğün sayılarının azaltılması bünyede geçici değişikliklere neden olabiliyor. Bayramda ise bu değişikliklere göre hareket etmek oldukça önemli.
Ramazan sürecindeki uzun süreli açlık sebebiyle metabolizma yavaşladığı için insan vücudu kilo almaya daha elverişli hale geliyor. Bunun yanı sıra Ramazan Bayramı’nda öğün sayısının ve iştahın artması bazı bağırsak problemlerine neden olabiliyor.
Özellikle bayram ziyaretlerinde aile ziyaretlerinde ikram edilen ve sohbet esnasında bolca tüketilen baklava ve börek gibi hamur işlerinin yanı sıra çayın ve kahvenin yanında gelen çikolata ve şekerler kan şekerini hızlı bir biçimde yükselten gıdalar arasında yer alıyor.
Kan şekeriniz düşebilir
Bayram süresince bu tür gıdaları hızlı ve bol bir biçimde tüketen kişiler sindirim problemleri ve kan şekerinin düşmesi gibi problemlerle karşılaşabiliyorlar.
Uzmanlar bayram ziyaretlerinde hatır için sağlığınızdan olmamanızı istiyor. Çünkü bayramlarda genellikle aile ziyaretinde bulunan kişiler “Bugün bayram bir şey olmaz,” “hatırım kalır,” “yemezsen darılırım,” “yoksa beğenmedin mi?” gibi baskılara maruz kalabiliyorlar ve gittikleri her yerde bu tür besinleri tüketmek zorunda kalabiliyorlar.
Bayramda kilo almam demeyin
Eğer bayram ziyaretlerinde tıka basa yemekten dolayı nefes almakta dahi zorlanmak istemiyorsanız hayır demeyi öğrenmeniz gerekiyor. Uzmanlar, mide yanması ve bağırsak problemleri yaşanmaması için yeme disiplinine dikkat edilmesini öneriyor.
Ayrıca bahsi geçen sağlık problemlerinin yanı sıra bayram boyunca bol ve büyük porsiyonlu öğünlerden kaçınmazsanız yediğiniz tatlılar da eklendiği zaman 2-3 günlük bir süreç tartıya oldukça olumsuz yansıyabilir.
İlginizi çekebilir: Diyetisyenden tatil dönüşü uyarısı
Uzmanların bayramı sağlıklı atlatma önerileri
Öncelikle Sağlık Bakanlığı’nın önerisi sağlıklı bir beslenme tabağında olması gereken 5 temel grubu; süt ve süt ürünleri, et ve kuru baklagiller ile yağlı tohumlar, sebze, meyve, ekmek ve tahılların mutlaka düzenli bir şekilde tüketilmesi.
Öğünleri aniden artırmak yerine en az 2 en fazla 4-5 saat aralıklarla tüketmek daha sağlıklı.
Kahvaltılarda, kızartma ve kavurma yöntemleriyle pişirilmiş besinlerden uzak durulmalı.
Yemek yerken uzun uzun çiğnemeye özen gösterilmeli ve hızlı yemekten kaçınılmalı.
Tatlı ve çikolata tüketiminde dikkatli olunmalı ve mümkün olduğunca baklava gibi şerbetli hamur işleri yerine sütlü tatlılar ve meyveler tüketilmeli. Gazlı içecekler ve şerbetler yerine az şekerli limonata ve ayran tercih edilmeli. Şerbetli tatlılardan vaz geçilemiyorsa porsiyonlar yarıya indirilmeli.
Kahve ve çay tüketiminde aşırıya kaçılmamalı bitki çayları tercih edilmeli.
Ramazan Ayı boyunca oldukça azalan su tüketimi bu alışkanlığın kaybedilmesine sebep olabiliyor. Bu nedenle tüketilmesi gereken sayı kişiye göre değişse de su alışkanlığını tekrar kazanmak adına günde en az 10-12 bardak su içilmeli.
Bayramda egzersiz de çok önemli!
Bayramdaki aşırı yüklenmenin önüne geçmek adına ziyaretler esnasında asansör yerine merdivenleri kullanmak ve ziyaretlere yürüyerek gitmek bünyeyi rahatlatacaktır.
Uzmanlar ayrıca Ramazan Ayı ve bayram sürecinde kilo alanların 1 ay gibi uzun bir sürede alınan bu kiloları hızlıca vermek adına sağlıksız diyetlerden kaçınmasını öneriyor. Ağırlık kontrolünü sağlamak adına sabır en büyük yardımcı olarak görülüyor.
(BD)
YASAL UYARI
Haberlerimizi izinsiz kullananlara duyurudur: Turizmavrupa.net sitesinde yayınlanan haberleri bizden izin almadan kendi sitelerinde kullanan veya Youtube video kanallarında okuyanlar bir süredir kayıt altına alınıyor. İster yurtdışında olsun, ister Türkiye’de fark etmiyor. Yapılan suçtur. Bunun yasal takibi yapılacaktır. Emek hırsızlığına kesinlikle izin verilmeyecektir. Saygıyla duyurulur