İçişleri Bakanlığı’nın yönetmeliğine göre, avukatlara hususi damgalı pasaport olarak bilinen “yeşil pasaport” verilmesine ilişkin usul ve esaslar belirlendi. Bakanlıkça yapılan düzenleme Resmi gazete’de yayınlandı. Buna göre; baroya kayıtlı en az 15 yıllık avukatlar yeşil pasaport için başvuruda bulunabilecek. Avukatlık kıdeminin hesabında baro levhasında yazılı olarak geçirilen süre esas alınacak. Kıdem hesabında kamu kurum ve kuruluşları ile kamu iktisadi teşebbüslerinde asli ve sürekli olarak avukatlık görevinde geçirilen süre de bu hesaba dahil edilecek.
Baroya kayıtlı avukatlar ne yapmalı
Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmeliğe göre; Barolar, düzenleyecekleri talep formlarını onaylayacak kişilere ait imza sirküleri ve mühür örneklerini bulundukları yerin İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüklerine, Türkiye Barolar Birliği tarafından düzenlenecek talep formlarını onaylayacak kişilerin bilgileri ise Genel Müdürlüğe bildirmesi gerekiyor.
İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanıp Resmi Gazete’de yayınlanan karar şu şekilde:
Başvuru sahibinin baro levhasına yazılı ve avukatlık mesleğindeki kıdeminin on beş yıl ve üzeri olduğu baro başkanlığı veya Türkiye Barolar Birliği tarafından tespit edilerek talep formu düzenlenir. Avukatlık kıdeminin hesabında baro levhasında yazılı olarak geçirilen süre esas alınır. Kıdem hesabında kamu kurum ve kuruluşları ile kamu iktisadi teşebbüslerinde asli ve sürekli olarak avukatlık görevinde geçirilen süre de dikkate alınır.
Başvuru sahibi pasaport talep formu ve diğer belgeler ile birlikte ilgili pasaport birimine başvurur.
Barolarda veya Türkiye Barolar Birliğinde yetkilendirilen kişi veya kişiler tarafından imzalanmamış talep formları işleme alınmaz.
Teknolojik gelişmelere bağlı olarak; belgelerin elektronik ortamda düzenlenmesi, iletilmesi veya doğrulanmasına ilişkin hususları belirlemeye Bakanlık yetkilidir.
(HS)
Kaynak:Resmi Gazete
Haberleri kaçırmamak için sayfamızı takip edin: www.facebook.com/turizmavrupa