Tarihi ve doğal güzellikleriyle önemli turizm merkezlerinden Hasankeyf, Dicle Nehri üzerine yapılan ve artık su tutmaya başlayan Ilısu Barajı altında kalmaya başladı. 3 bin 500 yüz yıldan 12 bin yıl öncesine kadar arkeolojik buluntulara rastlanan Hasankeyf’te baraj su tutuyor bir tarih yavaş yavaş yok oluyor. Türkiye’nin vizyon projesi olarak gösterilen Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında yapılan Ilısu Barajı 1954’te projelendirilmesine karşın ilk inşaat çalışması 2006 yılında başladı. barajın temeli dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atıldı.
Baraj su tutuyor UNESCO mirası gömülüyor
UNESCO Dünya Mirası kriterlerinin 10’undan dokuzuna sahip olan Hasankeyf’te ilk insan izlerinin 300 bin yıl öncesine dayanıyor. Antik kentin çevresindeki 6 bine yakın mağara, yörenin insanların ilk yaşadığı yerlerden biri olduğunu gösteriyor.
Bazı eserler taşındı
Ilısu Barajı ve HES Projesi’nden etkilenen Hasankeyf’te Zeynel Bey Türbesi, Artuklu Hamamı, Süleyman Han Camisi minaresi, Hasankeyf Kalesi orta kapısı, İmam Abdullah Türbesi ve Zaviyesi, Baldaken Türbeleri ile Er-Rızık, Kızlar ve Koç camileri Baraj gölü sahasından çıkartılarak Hasankeyf’teki Kültürel Park Alanı’na nakledildi. Taşınamayan diğer tarihi eserler ise yakın bir gelecekte tamamen sular altında kalacak.
Taşınamayan eserler günyüzü göremeyecek
Yörede taşınamayan Mardinkenin sahil sarayı harabesi,eski şehir kapısı, 1964 köprü inşaatında altın çıkan Süryani mahallesi ve rahip evi, Rızk Cami, kilise harabesi, Sultan Süleyman Camii, Şahabiye medresesi avlusundaki sondajla kalkolitik seramikler bulunan Koç Camii, han ve hanın küçük mescitleri, kaldırımlı kanallı sokaklar ve dükkanlar ve birçok eser artık günyüzü göremeyecek.
(HS)
Haberleri kaçırmamak için sayfamızı takip edin: www.facebook.com/turizmavrupa