Bankadaki kasasında altın ve para saklayanlar dikkat
Biriktirdiği parayı veya altınları yastık altında saklamak yerine daha güvenli olan banka kasalarını seçenlerin sayısı giderek artıyor. Bankaların düşük faiz, hatta eksi faiz uyguladığı bir dönemde hesabındaki parayı çekip kasada tutanlarda da artış var. Bazı kişiler ise bu tür kiralanan kasaları devletten bilgi saklamak için kullanıyor. Geçtiğimiz gün yayınladığımız haberde, Hamm kentinden bir Türk ailenin yıllarca sosyal yardım aldığı, bankadaki kiralık kasasından ise toplam 200 bin Euro para ve altın takı çıktığını duyurmuştuk. Aile yargılandığı mahkemede tecilli hapis cezasına çarptırılmış ve 176 bin 24 Euro geri ödemesi istenmişti. Haberi buradan okuyabilirsiniz:https://turizmavrupa.net/sosyal-yardimla-gecinen-gurbetcinin-nakit-para-ve-altinlarina-inanamayacaksiniz/
Hangi durumlarda içi kontrol ediliyor?
Bankadaki kiralık kasaların özelliği, içinde ne olduğunu kiralayan kişi haricinde kimsenin bilmemesi oluyor. Yani siz bir kasa kiralayıp içinde önemli evraklarınızı, nakit paranızı veya altın takılarınızı saklayabilirsiniz. Hiçbir banka çalışanının bundan haberi olmaz. Bazı kişiler de bu durumu kötüye kullanıp, Hamm kentindeki Türk aile örneğinde olduğu gibi devleti dolandırmaya çalışıyor. Peki bu tür kasaların içeriği gerçekten de devletin resmi makamlarına kapalı mı yoksa yetkili kurumlar gerektiğinde içinde ne olduğunu öğrenebilir mi?
Şüpheli durumlarda açtırabiliyorlar
Hamm’daki Türk çift, kiraladıkları kasayı çok sık kullandıkları için şüphe uyandırmış ve yetkililer kasayı açmışlardı. Almanya’daki kurallara göre yetkili makamlar şüpheli durumlarda bu tür özel alanlara bile müdahale edebiliyor. Bir çok kişi, henüz daha kasa kiralanırken kiracının özel bilgilerinin resmi makamlara aktarıldığını bilmiyor. Yani siz kasa açmak için bankaya başvurduğunuzda örneğin vergi dairesi bundan haberdar oluyor.
Bu gelişmelerde bakma şansları var
İlerde devlete vergi borcunuz veya herhangi başka bir sorun ortaya çıktığında yetkililer kayıtlardan hemen sizin bankada kasanız olduğunu görebiliyor ve gerektiğinde açtırabiliyorlar. Uygulamaya göre vergi borcu, iflas, miras davası, boşanma veya son örnekte olduğu gibi dolandırıcılık gibi durumlarda yetkili makamların kasalara bakma ihtimali var.
(A)