Artık Kapadokya’nın bir sembolü haline gelen balon turlarında son 20 yılda kaç kişi hayatını kaybetti? Kazaya neden olan sebepler neler? Detaylar haberde…
Milyonlarca yıldır yağan yağmur ve esen rüzgârların şekillendirdiği, dünyada eşi ve benzeri olmayan, peri bacalarının diyarı Kapadokya, her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilmekte. Göreme, Uçhisar, Avanos, Ürgüp, Ortahisar, Ihlara Vadisi, Yeraltı şehirleri ve müzeler görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Bu bölge ile özdeşleşen tur aktivitesi ise balon turları. İlk olarak 1987’de amatör uçuşların yapıldığı Kapadokya’da özellikle 1996 yılından sonra Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün izni ile ruhsat alan 25 şirket, sayıları 250 civarı balon ve balon pilotu ile hizmet vermekte.
Ancak son 20 yılda meydana gelen 5 ayrı kazada 6 kişi hayatını kaybetti ve 61 kişi çeşitli yerlerinden yaralandı. Son olarak sabah erken saatte havalanarak güneşin doğuşunu seyreden 20 kişilik kafile, Göreme Karadağ bölgesine inişe geçtiği esnada esen rüzgârın etkisi ile sert iniş yapmak zorunda kaldı ve 54 yaşındaki Danimarka vatandaşı Jensen Benny Karl, sepetten yere düşerek ağır yaralandı. Hastaneye kaldırılan ve vücudunda ciddi kırıklar oluşup akciğeri zarar gören turist kurtarılamadı.
Genel olarak kazaların sert esen rüzgâr sebebi ile iniş esnasında, havada balonların çarpışması sonucu veya elektrik tellerine takılmadan meydana geldiği görülüyor. İşletme, dolayısı ile havalanan balon sayısının fazlalığı kaza riskini artıran en önemli etkenlerden.
Şu ana kadar meydana gelen kazalarda balon pilotlarının kusuruna rastlanmasa da, konu ciddi şekilde sorgulanıyor. Kısa bir araştırma yaptığımızda Kapadokya’da eğitim veren özel kuruluşlarda, Milli Eğitim Bakanlığınca onaylanan müfredatla eğitim gören kursiyerler, 18 yaşın üzerinde, en az lise mezunu, suç kaydı olmaması ve sağlık durumları iyiyse 30 bin TL ödeyerek, 95 saat teorik, 25 saat pratik ders alıp mezun olabiliyorlar.
Her 10 kişiden dördü yabancı uyruklu olan pilotlar, Hususi Pilot Lisansı PPL(B), Ticari Pilot Lisansı CPL(B) Öğretmen Pilot Lisansı FI(B) ve ICAO üyesi ülkelerce verilen lisansların milli lisansa çevrilmesi sonucu aldıkları belgelerle 4-6 bin TL arası ücretle çalışabiliyorlar.