Türkiye üzerinden ticaret yapmak isteyen bütün dünya ülkeleri için önemli proje 4 ay sonra hizmete giriyor.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, “İki ay içerisinde inşaatları bitirip ondan sonraki iki aylık süreçte de testlerini yapıp haziran ayı içerisinde Bakü-Tiflis-Kars Projesiyle dizel lokomotif işletmeciliğine geçmek istiyoruz.’’dedi.
Bakan Arslan „Bu, sadece ülkemiz için değil, ülkemiz üzerinden ticaret yapmak isteyen bütün dünya ülkeleri için önemli proje. Çin’den, Kazakistan’dan, Türkmenistan’dan, Azerbaycan’dan, Gürcistan’dan gelen yük hareketi ülkemiz üzerinden Avrupa’ya gidebilecek. Aynı şekilde Avrupa’dan gelen yük Asya’ya götürülecek. Bu sadece taşımacılık anlamında ülkemize sağlayacak katma değer değil, bütün bu dünyadaki taşımacılık sistemine entegre olmakla birlikte biz demiryolu sektöründe çok daha fazla yük taşıyabilir hale geleceğiz.
Bakü-Tiflis-Kars’ın böyle bir özelliği ve böyle bir önemi var. Demiryolu açısından düşündüğünüz zaman, Edirne’den Kars’a kadar demiryolu var. Yani Avrupa’dan gelen demiryolu Marmaray projesi marifetiyle iki kıtayı denizin altından geçerek Kars’a kadar geliyor ancak Kars sonrası yok. Bunun önemli, eksik olan halkasını tamamlamak adına Bakü-Tiflis-Kars Projesi ile ilgili süreçler devam ediyor ve inşaat aslında bitme aşamasına geldi.„
Çin’den Avrupa Birliği (AB) ülkelerine, dünya pazarlarına giden bir ürünün deniz yoluyla 45 ile 60 gün arasında varabildiğini söyleyen Bakan Ahmet Arslan, yine Rusya, kuzey koridor üzerinden giden bir ürünün de bir aydan fazla sürede adresine ulaşabildiğine dikkati çekti.
Arslan, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi’nin zaman ve maliyet kaybını azaltacağını ifade ederek, “Orta koridorun tamamlayıcısı olarak Bakü-Tiflis-Kars bittiğinde Çin’den gelen bir yük, demiryolu ile 15 günde Avrupa’ya gidebilecek. Bunun anlamı ne? Mesafe 3-3,5 kat azalmış olacak. Hem zamandan tasarruf hem maliyetten tasarruf olacak. Dolayısıyla ekonomik olmayan birçok taşıma, taşıma süresi 45 günden 15 güne düştüğünde ekonomik hale gelecek.” dedi.