Türkiye’ye uçakla yolculuk yapan vatandaşlarımız havayolu şirketlerinin kurallarını bilmedikleri için zaman zaman kötü sürprizlerle karşılaşabiliyorlar. Zaten oldukça yüksek olan uçak biletlerine bir de ek bagaj ücretleri eklenince oldukça masraflı bir sorunla karşılaşıyorsunuz. Bilindiği gibi her havayolu şirketinin yolcu beraberinde taşınmasına izin verilen bagaj sınırları farklı. Kimisi 30 kiloya izin verirken, kimisi bagajın en fazla 20 veya 23 kilo olmasına müsaade ediyor. Ayrıca kilo hakkı satın alınan biletin sınıfına göre de değişiyor. Yani eskiden olduğu gibi “Bu havayolunda bagaj hakkı bu kadar” demek biraz zor. Hangi bileti satın aldıysanız mutlaka o sınıfın bagaj hakkını gözden geçirmelisiniz.
El bagajında iki farklı uygulama
Dikkat edilmesi gereken bir başka konu da “Kabin bagajı” uygulaması. Bavullarda olduğu gibi yolcunun uçak içine alabileceği el bagajında da çok farklı uygulamalar var. Örneğin bir havayolu el bagajının en fazla 8 kilo olmasına izin verirken (THY), bir diğeri el bagajının sadece ebatlarına bakıyor. (Pegasus). Yani el bagajının ağırlığından çok en fazla ne kadar büyük olabileceği önemli. Bu sebeple yolcuların bu konuyu da ihmal etmemesi ve mutlaka hangi havayolunun hangi şartları uyguladığını öğrenmesi gerekiyor. Bu bilgiler hem havayolunun internet sitesinde, hem de satın aldığınız biletin örneğin onay emailinde yazıyor.
Çok masraflı olabilir
Yolcu bu kuralları kontrol etmeden havalimanına gittiğinde oldukça masraflı bir sonuçla karşılaşabilir. Havayolu çalışanları bagaj veya el bagajınızın izin verilen sınırın üzerinde olduğunu fark ettiklerinde sizden ek ücret isteyeceklerdir. Bu ücretlerde havayolundan havayoluna farklılıklar var. Bazı şirketler çok sıkı denetim yapıp 1 kilo fazlanız bile olsa sizden bu ücretleri tahsil ediyorlar. Aksi taktirde bagajınız uçağa alınmıyor. Eğer fazla yükünüz oldukça yüksekse şöyle bir durumla karşılaşmanız da mümkün: Fazla kg başına ödemeniz gereken ücretler hiç de az değil. Örneğin kilo başına 10 Euro ödemeniz gerekiyorsa, ki bu bazı havayollarında mümkün, toplamda ödemeniz gereken miktar yüzlerce euro olabiliyor.
Ne yapmak gerekir?
Bu sebeple yolcuların işi şansa bırakmaması ve mutlaka henüz evdeyken bazı önlemler alması gerekiyor:
– Öncelikle yanınıza gereksiz eşya almayın
– Uçacağınız havayolunun bagaj sınırlarını kontrol edin
– Hem bagaj, hem de el bagajı sınırlarını gözden geçirin
– Bavulunuzu doldurduktan sonra ağırlığını kontrol edin.
– Sınırı aşıyorsanız evdeyken bazı eşyaları bavuldan çıkarın
– El bagajınızın ebatlarını da ölçün ve sınıra dikkat edin
Bu cihazdan satın alın
Evde kantarı olmayanlar bavulların ağırlığını kontrol etmek için oldukça pratik olan küçük bagaj terazilerinden kullanabilirler. Bunun için bagaj küçük teraziye asılıyor ve ağırlığı kontrol ediliyor. Bu tür pille çalışan cihazları internetten satın almak mümkün. Ayrıca bunları seyahat süresince yanınızda da taşıyabilirsiniz.
(A)
YASAL UYARI
Haberlerimizi izinsiz kullananlara duyurudur: Turizmavrupa.net sitesinde yayınlanan haberleri bizden izin almadan kendi sitelerinde kullanan veya Youtube video kanallarında okuyanlar bir süredir kayıt altına alınıyor. İster yurtdışında olsun, ister Türkiye’de fark etmiyor. Yapılan suçtur. Bunun yasal takibi yapılacaktır. Emek hırsızlığına kesinlikle izin verilmeyecektir. Saygıyla duyurulur