Son dönemde Avrupa’da hızla yayılan ve dang humması gibi ciddi hastalıklara neden olabilen kaplan sivrisinekleri havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte tekrar ortaya çıktı.
Özellikle Fransa’da görülmeye başlayan kaplan sivrisinekleri konusunda uzmanlar uyarılarda bulunurken, iklim değişikliği nedeniyle artan sıcaklıkların bu böcek türünün yaşam döngüsünü kısalttığını ve yumurtadan çıkma sürelerinin azaldığını belirtiyorlar.
İlginizi çekebilir: Koronavirüs sivrisineklerden bulaşıyor mu?
Fransa’da neredeyse ülkenin tamamında görünen ve çizgili vücutları nedeniyle kaplana benzetilen sivrisinekler, kuzeye doğru ilerliyor ve iklim değişikliğinin getirdiği avantajlarının yanı sıra insanlarla yaşamaya inanılmaz derece uyumlu olmaları bu durumu kolaylaştırıyor.
Dang humması, zika ve chikungunya dahil olmak üzere birçok ciddi hastalığı taşıyabilen bu sivrisinek türü insanlarla seyahat edebilme özelliği nedeniyle söz konusu hastalıkları bütün Avrupa’ya yayabilir. Özellikle dang humması vakaları son dönemde ciddi oranda artıyor.
Kaplan sivrisinekleri nasıl fark edilir?
İsimlerinden de anlaşılacağı gibi vücutlarında kaplanlarındakine benzer çizgiler olan bu sivrisinek türü, bu özelliği sayesinde kolayca ayırt edilebilir. Yarım santimden küçük olan bu böcekler normal sivrisineklerin aksine sessiz olduklarından tek ayırt edici özellikleri olarak görünüşleri kalıyor.
Normal sivrisinek ısırıklarının çoğunlukla (yüzde 70 ila 80 arası) gece gerçekleştiğini belirten uzmanlar, kaplan sivrisineklerinin ise daha çok sabah erken saatlerde veya akşamüzeri ısırdıklarını belirtiyor.
Nasıl önlem alınır?
Uzmanlar ciddi hastalıkları taşıyabilen bu böceklerin evlerine girmesini önlemek ve ısırılmaktan kaçınmak isteyen kişiler için bazı önerilerde bulunuyor.
Bunlar;
- Evlerin çeçesindeki su kaplarını (plastik dış mekân kapları, oluklar ve saksı altlıkları vb.) ve su birikintilerini kaldırılmalı,
- Deet, IR 3535, KBR 3023 veya sitriodiol içeren sivrisinek önleyici ürünler kullanılmalı,
- Vücudu örten ve açık renkli giysiler giyilmeli,
- Eğer dışarıda sivrisinekler varsa çok uzun süre oturmaktan kaçınılmalı,
- Uyurken file kullanılmalı,
- Ev içerisine ve çevresine sivrisinekleri çeken tuzaklar kurulmalı.
Isırılanlar ne yapmalı?
Kaplan sivrisinekleri tarafından ısırılan kişilerin bu böceklerin en çok neden olduğu hastalık olan dang hummasının belirtilerine dikkat etmesi gerekiyor. Uzmanlar böcek kaynaklı vakaların hâlâ çok düşük bir oranda olduğunu söylerken yine de dikkatli olunması konusunda uyarıyorlar.
Isırık vakalarında çoğunlukla yoğun kaşıntıya sebep olan ve yayılan bir leke veya açık renkli kızarıklık meydana geliyor. Oluşan kızarık döküntü ise genellikle dokunca oldukça acıtan ve ağrılı bir hâl alıyor.
Dang humması belirtileri
Eğer ısırılan kişi dang humması kapmışsa bu hastalığın belirtileri ise birkaç gün sonra ortaya çıkmaya başlıyor.
Bunlar;
- Ateş,
- Baş ağrısı,
- Eklem ağrısı,
- Sindirim problemleri,
- Kırmızı döküntüler ya da yaralar.
Hastalığın ilerlediğini gösteren ve acil bakım gerektiren şiddetli uyarı belirtileri ise;
- Semptomların beşinci gününden sonra 39 gibi yüksek derecede ateş,
- İshale neden olan ya da olmayan şiddetli karın ağrısı,
- Sık sık kusma,
- Ajitasyon ve uyuşukluk,
- Ödem veya vücudun çeşitli yerlerinde şiddetli kanamalar.
İlerlediği zaman oldukça tehlikeli bir hâl alabilen dang humması insandan insana bulaşmıyor, tek bulaş yolu sivrisinek ısırığı.
(BD)