Seyahat etmeyi sevenlerin en sık yaşadığı problemlerden biri şüphesiz vize sorunu. Son dönemlerde birçok ülkede bu konuda önemli adımlar atılsa da vize almanın zor olduğu Avrupa ülkelerinden ilk beşini sizler için sıraladık.
İşte en zor vize veren Avrupa ülkesi
Norveç: Avrupa’nın refah ve yaşam seviyesi bakımından en gelişmiş ülkelerinden olan Norveç, ülkeye olası bir göçmen akışını engellemek için vize süresini oldukça zorlaştırıyor. ürkiye vatandaşları bir Schengen gurubu ülkesi olan Norveç Krallığına gerçekleştirecekleri seyahatleri öncesi Norveç Schengen vizesini almış olmaları zorunludur. Norveç vize işlemleri maksimum 10 ila 15 iş günü içerisinde sonuçlanırken vize başvurusunda bulunacak olan kişiler bu süre zarfını göz önünde bulundurarak bu ülkeye olan seyahat tarihlerinden önce başvuru işlemlerine başlanmış olmalıdırlar.
Finlandiya: Finlandiya’da refah seviyesi oldukça yüksek bir ülke olduğu için göçmen akışını engellemek için vize sürecini zorlaştıran ülkelerden biridir. Finlandiya bir Avrupa Birliği ve Schengen grubu ülkesidir. Finlandiya vizesi alabilmek için Finlandiya vize başvuru evraklarının başarılı bir şekilde organize ederek Finlandiya Konsolosluğu veya Finlandiya Konsolosluğunun yetkilendirdiği vize merkezlerinden alabilirsiniz.
Belçika: Belçika Türk vatandaşlarına zor vize veren ülkelerden biridir ve son dönemde yaşadığı terör problemleri ile ön plana çıkıyor. Avrupa Parlementosu önündeki patlama, Brüksel metrosu ve havalimanındaki saldırılar bunların başlıcaları. Bu nedenle olası bir güvenlik zaafiyetini önlemek, diğer Avrupa ülkeleri gibi göçmen dalgasının önüne geçmek gibi sebeplerden ötürü Belçika, vize sürecini bir hayli zorlaştırmış durumda. Belçika Schengen Bölge üyesi bir ülke olması sebebi ile Türkiye Cumhuriyeti Umuma Mahsus Pasaport hamili Türk vatandaşların, Belçika’ya gerçekleştirecekleri seyahatlerinde Belçika vize uygulamasına tabi olduklarını bilmeleri gerekmektedir.; T.C. Yeşil Pasaport (hususi), Gri Pasaport (hizmet) ve Siyah Pasaport (diplomatik) hamili kişiler ise, Belçika’ya seyahat sebebi turistik, ticari veya aile ziyareti amaçlı seyahatlerinde Belçika Schengen Vize İşlemleri kapsamında değillerdir.
Avusturya: Türkiye’nin Avusturya ile tarihte yaşadığı problemler ve son dönemde yaşanan siyasi krizler oldukça önemli sebeplerden. Her başvuruda bütün belgeleri eksiksiz temin etmenize rağmen sürekli ek belge talep edilebiliyor. Diğer Avrupa konsolosluklarının aksine mutlaka konsolosluğa gitmeniz gerekiyor. Avusturya, Avrupa Birliği üyesi olmasının yanı sıra Schengen Birliği’ne de taraf olup bu kapsamda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına vize uygulayan ülkelerden biridir. Schengen vize prosedürleri kapsamında, hizmete özel (yeşil, gri ve siyah) pasaportlar haricinde umumi (bordo) pasaport sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, Avusturya aile ziyareti için vize başvurusunda bulunmak durumundadır. Zira aile ziyareti başvuruları kısa süreli (90 günü aşmayan) C tipi vize kategorisinde değerlendirilmektedir. Hizmete özel pasaport sahibi Türk vatandaşları kısa süreli ziyaretlerinde vize almadan Avusturya’ya seyahat edebilirler.
Lüksemburg: Ülkenin ekonomik şartlarının çok iyi olması sebebiyle olası bir göçmen krizini önlemek isteyen, en çok vize başvurusu Türk vatandaşları tarafından yapılan ülke, en çok red cevabını yine Türk vatandaşlarına veriyor. Lüksemburg Büyük Dukalığı’na seyahat etmek isteyen Umuma Mahsus (Bordo) Pasaport hamili Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları pasaportlarında geçerli Schengen vizesi bulunmadığı takdirde, Lüksemburg vizesi için başvuru yapmak zorundadır. Türkiye ikamet iznine sahip üçüncü ülke vatandaşları da Lüksemburg vizesi başvurularını Türkiye’den yapabilmektedir. Türkiye Cumhuriyeti resmi pasaportları olan Hususi (Yeşil) Pasaport, Hizmet (Gri) Pasaportu ve Diplomatik (Kırmızı, Siyah) Pasaport hamili kişiler 180 günde 90 gün ile sınırlı olan Lüksemburg seyahatleri için Lüksemburg vizesi müracaat işlemlerinden muaf tutulmaktadır.
(GE)