Yemek yaparken çıkan atıkların fazlalığından rahatsız olanlara güzel bir haberimiz var; artık bir kaç adımla daha atıksız bir mutfak mümkün. Yeterki planlı olun, ambalajsız ürünleri tercih edin, geri dönüşüm yapın ve en önemlisi kararlı olun!
İsrafın önlenmesi, kaynakların daha verimli kullanılması, atık oluşumunun minimize edilerek, geri kazanım sağlanmasını hedefleyen “Sıfır Atık” evlerimize de el uzatıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen atık yönetim sistemi kapsamında son olarak atıksız bir mutfak için neler yapılması gerektiğine dikkat çekildi. Sıfır Atık Türkiye’nin Twitter resmi hesabından yapılan paylaşımda atıksız mutfak için neler yapılması gerektiği şöyle sıralanıyor:
– Haftalık yemek planı yapın. Sebzelerin sap ve köklerini de değerlendirin.
https://twitter.com/sifiratikgov/status/1235907437921742851/photo/1
– Hardal, yoğurt ve mayonez gibi gıda ürünlerini evde kendiniz yapın.
https://twitter.com/sifiratikgov/status/1235907437921742851/photo/2
– Pipetlere, pet şişelere, market poşetlerine ve broşürlere veda edin.
https://twitter.com/sifiratikgov/status/1235907437921742851/photo/3
– Organik atıklardan kompost yapın.
https://twitter.com/sifiratikgov/status/1235907437921742851/photo/4
Kompost nasıl yapılır?
Doğal gübreleme olarak adlandırılan kompost yöntemi ile yenebilen bazı atıklar, dal ve yapraklar çürütme ve öğütme sonucu gübreleştiriliyor. Öncelikle bir kompost kutunuzun olması gerekiyor. Hazırları var ancak kendiniz de evde kolayca yapabilirsiniz: Bir kova ya da çöp kutusuna delikler açın, sinek ve böceklerin girmemesi için içine sinek teli gerip delikleri içeriden kapatın. Balkona ya da bahçenize yerleştirin. İçine üçte bir oranında yeşil malzeme yani sebze ve meyve atıkları, çay atıkları, yumurta kabukları ve yeşil yapraklar koyun. Üçte iki oranında da karbon bakımından zengin kahverengi malzeme denen dal, kuruyemiş kabukları, talaş, kuru yapraklar, çam iğneleri, saman ve sapları da ekleyin. Çürümeyi hızlandırmak için taze ot ve su da ekleyin. 2-3 günde bir kürek yardımıyla karıştırın. Dış kısımların içe, içtekilerin dışa gelmesine dikkat edin. Nem dengesi için karışım kurudukça biraz ıslatmayı ihmal etmeyin. Her malzeme eklediğinizde üzerini kuru toprak, saman gibi bir maddeyle kaplamanız önemli. Yaklaşık yirmi otuz günün sonunda kompostunuz saksı ve bahçe toprağını zenginleştiren bir gübre halini alır.
(BY)
Haberleri kaçırmamak için sayfamızı takip edin: www.facebook.com/turizmavrupa