Bugün Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün ölüm yıldönümüydü. 7’den 77’ye birçok kişi kendisini bir kez daha andı. Bu vesileyle Atatürk’ün 1917 yılında Almanya’ya yaptığı ziyaret hakkında birkaç bilgi vermek istiyoruz. Bugün milyonlarca vatandaşımızın yaşadığı ülke ile tarihi bir yakınlığımız olduğundan, o dönem heyetler karşılıklı ziyaretlerde bulunurlardı. Osmanlı heyetinde yer alan Mustafa Kemal Paşa da bu sebeple 1917 yılında Osmanlı heyeti ile birlikte Almanya’ya geldi. 19 Aralık’ta başlayan ve 1918 yılının ilk günlerine kadar süren bu gezide, sonraki Osmanlı padişahı Vahdettin de yer aldı. Mustafa Kemal, veliaht şehzade Vahdettin ile Almanya’nın o dönemki önemli isimleri tarafından karşılandı ve farklı şehirlerde temaslarda bulundu.
Bad Kreuznach’ta Osmanlı ordusunu temsil etti
Mustafa Kemal’in de aralarında bulunduğu heyet ilk olarak Münih kentine geldi. Alman subaylar tarafından karşılanan kafile, o dönem büyük ilgi uyandırdı. Gazeteler günlerce bu ziyaretten bahsetti. Daha sonra Almanya’nın Rheinland Pfalz Eyaleti’nde bulunan Bad Kreuznach kentine geçildi. Frankfurt yakınlarında olan bu şehirde o dönem Alman Ana Karargâhı bulunuyordu. Karargâh binası bugün bir otel olarak kullanılıyor. (Bad Kreuznach Parkhotel Kurhaus) Hatta otelin bir odasına da Atatürk’ün ismi verildiği için her yıl çok sayıda vatandaşımız tarafından ziyaret ediliyor, bina önünde hatıra fotoğrafı çektiriliyor. Otel yeşillik bir alanın içinde olduğundan, çevresinde güzel vakit geçirilebiliyor.
Essen ve Berlin temasları
Osmanlı heyeti kısa bir süre süre Bad Kreuznach’ta kaldıktan sonra gezisini sürdürdü. 21 Aralık 1917’de Essen’e giden heyet, burada Krupp Fabrikası’nda incelemelerde bulundu. Krupp Ailesi’nin bugün müze olarak kullanılan rezidansındaki akşam yemeğine katıldı. Mustafa Kemal, Almanya ziyareti sırasında Almanya’nın Fransa sınırına da gitti ve buradaki subaylarla görüştü. Heyet bugün çok sayıda vatandaşımızın yaşadığı Berlin’de de zaman geçirdi. Başkentte 10 gün boyunca kalan ve ünlü Adlon Oteli’nde konaklayan Mustafa Kemal, burada Alman kamuoyunun ilgi odağı oldu.
İlginizi çekebilir: Kapadokya’da balonlar Türk bayrakları ve Atatürk posteri ile uçtu
İstanbul’daki Alman Çeşmesi
Bu arada Almanya ile Osmanlı arasındaki o dönemki yakınlığın en önemli simgelerinden biri de İstanbul’daki Alman Çeşmesidir. Alman İmparatoru 2. Wilhelm’in Osmanlı Sultanı’na hediyesi olan çeşme 1901 yılında açıldı. Bugün İstanbul’un en turistik yeri olarak bilinen Sultan Ahmet Meydanı’na gidildiğinde hemen karşınıza çıkan tarihi çeşme, iki ülke arasındaki yakınlığın hatırasıdır.
(A)
YASAL UYARI
Haberlerimizi izinsiz kullananlara duyurudur: Turizmavrupa.net sitesinde yayınlanan haberleri bizden izin almadan kendi sitelerinde kullanan veya Youtube video kanallarında okuyanlar bir süredir kayıt altına alınıyor. İster yurtdışında olsun, ister Türkiye’de fark etmiyor. Yapılan suçtur. Bunun yasal takibi yapılacaktır. Emek hırsızlığına kesinlikle izin verilmeyecektir. Saygıyla duyurulur