Aspendos bir tiyatro değil, sanatla ve müzikle güzelleşen yaşayan bir tarihtir. Anadolu topraklarında Atatürk’ün onarın dediği ilk antik dönem tiyatrosudur. Aspendos, İslamiyetten önce varlığını sürdürmeye başlamış ve bugünlere kadar gelmiştir.
Aspendos Antik Kenti Serik’te
Antalya – Alanya karayolunda Serik ilçesini geçtikten sonra sağa dönülerek ulaşılan Aspendos Ören Yeri, ana yoldan 2 kilometre içeride bulunmaktadır.
Roma dönemi tiyatrosu
Ören Yeri kendine kalın bir duvar ören Roma Dönemi ait tiyatrosuyla ünlüdür. Tepeden bakıldığında yeşilliklerle boyanan ve bereketli topraklara sahip olan bölgenin en büyük nehri Köprüçay (Antik Eurymedon) yakınlarında kurulmuştur.
Aspendos İskender’e yenildi, tarihe direndi
Büyük İskender’e kafa tutmaya çalışmış fakat yenilmiş olan antik kent, tarihe galip gelerek bugün halen ayaktadır. 12 bin kişilik tiyatrosuyla ziyaretçilerine kucak açan tiyatro, akustiği ile içine girenleri kendine hayran bırakmaktadır.
Toroslardan gelen su
Pamfilya Ovası’nın bereketli toprakları üzerinde kurulu olan ören yerine kaynağı Toroslar’da bulunan sular kemerler üzerinden akıp gelir. İnsanoğlunu etkileyen mimarisiyle halen dimdik ayakta duran su kemerleri, hayranlıkla izleyeceğiniz mimari yapılardır.
Aspendos Antik Şehri dimdik ayakta
Aspendos tiyatrosunun sırtını verdiği tepenin üzerinde ise dönemin şehir merkezinden geride kalan agora,bazilika, anıtsal çeşme, meclis binası, cadde ve Helenistik döneme ait tapınak bulunmaktadır. Tarihi kent merkezinde sessiz sedasız adımlarken, yerlere bakmayı unutmayın. Belki de dönemin tüm Akdeniz ve çevresinde geçerli olan parası ayağınızın altındadır.
300 bin kişi ziyaret ediyor
Yılda ortalama 300 bin kişi tarafından ziyaret edilen antik kent, bugün Antalya’da bulunan ören yerleri arasında en popüler olanlarından birisidir. Müze kartın geçerli olduğu ören yerine gitmişken civardaki restorantlarda yöresel yemekler yemeden gününüzü sonlandırmayın.
Ören Yeri Ziyaret Saatleri:
Yaz Dönemi (1 Nisan – 31 Ekim) 08:00- 19:00
Kış Dönemi: (31 Ekim – 1 Nisan) 08:30-17:30
(SK)
Kaynak:Kültür Portalı
Haberleri kaçırmamak için sayfamızı takip edin: www.facebook.com/turizmavrupa