Aşı pasaportu yaza yetişecek mi?
Avrupa Birliği sınırları içerisinde uygulanması planlanan aşı pasaportu “Yeşil Geçiş Sertifikası” ile ilgili çalışmalar yaz mevsimi yaklaşırken hızlanmaya başladı.
Avrupa Birliği Komisyonu aşı pasaportu çalışmalarına 2021 yılı başında start vermişti. Euronews, AB’ye üye tüm ülkeler aşı pasaportunun hayata geçmesine yeşil ışık yaksa da teknik ve bürokratik engellerin, bazı devletlerin farklı prosedürler izlemesinin ve AB’nin onaylamadığı Covid-19 aşılarını satın almasın uygulamanın tatil sezonuna yetişmesini zorlaştıracağını yazdı.
İspanya, Portekiz ve Yunanistan gibi gelirlerinin büyük bir kısmını turizmden elde eden ülkeler, aşı pasaportunun bir an önce uygulamaya geçmesini istiyor. Zira bu ülkeler 2020’de olduğu gibi yaz sezonunu boş geçirirlerse ekonomilerinin ayakta kalamayacağını belirtiyor.
Mayıs ayında test edilecek
AB Komisyonu bu çerçevede çalışmalarını hızlandırarak nisan sonu itibariyle akıllı telefonlarda saklanabilen QR kodlu “dijital geçiş” uygulamasını merkezi bir sisteme bağlayacak. Bu uygulama, üye devletlere konuyla ilgili benzer aplikasyonlar üretebilmesi için de şablon sağlamış olacak. Bu uygulamanın mayıs ayında test edilmesi ve haziran ayında da uygulamaya girmesi hedefleniyor. Ancak Avrupa’nın kuzey bölgelerindeki ülkeler aşı pasaportu konusunda hızlı hareket edildiği görüşünde.
Konu hakkında açıklama yapan İsveç Dijital Aşı Pasaportu Girişimi Başkanı Mats Snall, “Çok kısa bir zaman diliminde bu uygulamaya geçmek bence riskli. Bunun için iş birliği yapmak şart.” ifadelerini kullandı. Avrupa Birliği Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas, aşı pasaportuyla seyahat etmenin hiçbir sakıncası olmadığını, hatta bu şekilde seyahat etmenin koronavirüsün yayılma hızını düşüreceğini ifade etmişti. AB Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen aşı sertifikasını yaz mevsimine yetiştirmeye çalıştıklarını belirtiyor.