Yurtdışından Türkiye’ye araçlarıyla gelen bazı vatandaşlarımız, aracın bir başkası tarafından yurtdışına çıkarılmasını isteyebilirler. Bunun gerçekleşmesi için bazı gümrük kurallarına uyması gerekiyor. Arabayı çıkaracak kişinin mutlaka ikametinin yurtdışında olması gerekiyor. Bir başka önemli kural da araçla Türkiye’ye giriş yapan kişinin, çıkış yapacak kişiye vekalet vermesi gerekiyor. Konuyla ilgili gümrük mevzuatında gurbetçilerin dikkat etmesi gereken bazı huşular var.
Vekalet yoksa birlikte gümrüğe gidilmeli
Turistik kolaylıklardan faydalanılarak geçici ithali yapılan taşıtların, geçerli bir vekâletname ile Türkiye Gümrük Bölgesi dışında yerleşik başka bir şahıs tarafından yurtdışı edilmesine, vekâlet veren ve vekâlet alan kişilerin gümrük idaresine birlikte müracaatı halinde izin verilir.
Vekalet varsa vekalet alan kişi yeterli
Elçilik, konsolosluk veya noter onaylı vekâletnamenin ibrazı durumunda ise vekâlet alan kişinin gümrük idaresine müracaatı yeterlidir. Bu işlem, 1 No.lu Taşıt Takip Programında taşıtın ilk girişine ilişkin kaydın kapatılması ve devralan şahıs adına giriş kaydı oluşturulması şeklinde gerçekleştirilir.
Taşıta verilecek sürenin hesabında, (yurtdışında en az 185 gün kalan araca Türkiye’de 2 yıl kalma hakkı veriyor) taşıtın girişi sırasında verilen süreden arta kalan süre ile devralacak şahıs için hesaplanacak süre arasında daha kısa olanı dikkate alınır. Devralacak şahsın emekli olması halinde ise emekliler için yapılan özel düzenleme göz önünde bulundurulur.
Devralan kişinin süresi yoksa 7 gün içinde aracı yurtdışına çıkarmalı
Devralan şahsın ya da taşıtın süresinin bulunmadığının anlaşılması hâlinde 1 No.lu Taşıt Takip Programına kayden en çok 7 (yedi) gün süre verilerek taşıtın yurtdışı edilmesi sağlanır.
Taşıt sahibinin ölümü hâlinde, mahkeme kararı ile tespit edilen tüm varislerin vekâletlerinin ibraz edilmesi kaydıyla taşıtın yurtdışı edilmesine izin verilir.
Vekalet Türkçe mi olmalı?
Bazı okurlarımız, “vekaletname Türkçe dilinde olmalı mı?“ diye merak ediyor. Türk Ticaret Bakanlığı’nın verdiği bilgi şu şekilde: “Vekaletname hangi dilde hazırlanmış olursa olsun Türkçe tercümesi gerekmektedir.“
Örneğin Alman Otomobil Kulübü ADAC vekaletnameyi aralarında Türkçe’nin de bulunduğu bir çok dilde hazırlanmış bir şekilde verdiği için bir sorun yaşanmıyor.
(GŞ)