İnsan ve aile yaşamının en özel dönemlerinden olan hamilelik döneminde hayatınızı kısıtlamanız, seyahat planlarınızı ertelemeniz, hastalık olarak algılamanız gerekmiyor.
Bu doğal ve özel dönemde havayollarının uçuş prosedürlerini bilmeniz hem seyahatiniz öncesinde, hem de seyahatiniz esnasında hem zaman kazandırır hem de fayda sağlar.
Hamilelik döneminde öncelikle yolcunun sağlık durumu ve hamileliğin kaçıncı haftasında olduğu önemlidir. Doktor izni sağlık durumunuz iyi de olsa uzun mesafeli uçuşlarda havayolları tarafından mutlaka isteniyor.
Burada şunu da önemle belirtmek isterim havayolu; hamilelikle ilgili yolcunun havayoluna verdiği bilgileri referans alır, bu sebeple seyahatinizi gerçekleştireceğiniz havayolunu durumunuzla ilgili doğru bilgilendirmelisiniz.
Doktor raporu
- Hamilelik döneminin 28. haftasına kadar uçakla yapacağınız yolculuklarınız için doktor raporu gerekmiyor.
- Tek bebeğe hamile olanlar için; hamileliğin 28.haftasının başında- 35. haftasının sonuna kadar doktor raporu isteniyor.
- Birden fazla bebeğe hamilelik söz konusuysa; hamileliğin 28. haftanın başı- 31. haftanın sonu arasında yapacakları havayolu seyahatlerinde doktor raporu isteniyor.
- Doktor raporunda „uçakla seyahatinde sakınca yoktur’’ ibaresinin bulunması gerekiyor.
Kaçıncı haftada uçak yolculuğu yapılamaz?
- Tek bebek taşıyan yolcular; hamileliklerinin 36. Haftasına girmeleri itibariyle doktor raporu da olsa uçuşlara kabul edilmiyor.
- Birden fazla bebek taşıyan yolcular; hamileliklerinin 32. haftasına girmeleri itibariyle doktor raporları olsa da havayolu seyahatlerinde uçuşlara kabul edilmiyor.
Uçuş öncesinde ve uçuş esnasında daha sağlıklı bir seyahat için neler yapabilirsiniz?
Yolculuğunuza çıkmadan önce sağlıklı da olsanız mutlaka doktorunuzla görüşün, gerekli kontrollerinizi yaptırın, doktor raporunuzu ve doktorunuzun tavsiyelerini alın ve mutlaka uygulayın.
- Uzun mesafeli uçuşlarda ekonomik durumunuzun el verdiği ölçüde mümkün olan en iyi koltuklardan bilet alın.
- Jetlag’tan daha az etkilenmek için uyku hapı almayın.
- Her ihtimale karşı seyahatiniz esnasında size eşlik edecek bir refakatçınız olsun. Sizinle seyahat eden yakınıza sağlık durumunuz, doktorunuzun seyahat önerileri , iletişim bilgileri, varsa kullandığınız ilaçlar vb bilgilerinizi verin.
- Dehidrasyon sorunu yaşamamak için; çay , kahve vb sıvı kaybına sebep olan içeceklerden uzak durun, uçuşunuz esnasında bol su için.
- Uçuşunuzda hareketsiz kalmayın; belirli aralıklarla kendinizi çok zorlamadan uçağın içinde kısa yürüyüşler yapın, bu kan dolaşımınızı artırarak, kan dolaşımından kaynaklı yaşayabileceğiniz sağlık sorunlarını önleyecektir.
- Koltuk tercihinizi belirlerken müsaitlikler dahilinde, mümkün oldukça lavobalara yakın konumdaki koltukları tercih edin.
- Eğer yurtdışına seyahat ediyorsanız; doktorunuzdan aldığınız raporları herhangi bir sağlık sorunu olması durumundaki önerilerini mutlaka İngilizce olarak da hazırlayarak yanınızda bulundurun.
- Gideceğiniz yerdeki konaklama yapacağınız lokasyonda bulunan size en yakın sağlık kuruluşunun adres ve iletişim bilgilerini öğrenin. Teyit edin. Herhangi bir acil durum olduğunda bunlarla vakit kaybetmeyin.
- Gerek yurtiçi, gerekse yurtdışı uçuşlarınızda doktor raporunuzu varsa sürekli kullandığınız ilaçlarınız mutlaka yanınızda bulundurun.
Hazırlayan: Meryem AKTAŞ