Yurtdışından dönenleri kontrol eden Alman gümrük çalışanları, özellikle Türkiye’den altın takı getirip yakalananlara dikkat çektiler. Geçtiğimiz aylarda Köln / Bonn Havalimanı’nda yapılan gümrük kontrollerinde ele geçen eşyalar hakkında bir basın açıklaması yapan görevliler “Sadece bu yaz havalimanına inen yolcuların eşyaları arasında veya üzerinden 4,2 kilo altın çıktı. Bunların toplam değeri 220 bin Euro” bilgisini verdi. Yolcuların takıları gümrüğe bildirmek yerine bunları bagajında veya üzerinde saklamaya çalıştığını belirten gümrük sözcüsü “61 yolcu hakkında soruşturma başlatıldı. Yolcular vergi kaçırmakla suçlanıyor. Değeri 430 Euro’yu aşan eşyaların gümrüğe bildirilmesi şart. Bu yapılmadığı taktirde kişi hem vergi ödüyor, hem de soruşturma kapsamında para cezası alıyor” dedi.
En çok Türkler yapıyor
Yanında altın takıyla yakalananların genelde Türkiye’den dönenler olduğunu belirten yetkililer “Yolcular gümrük kontrol noktasını geçmeden önce takıları gümrüğe bildirmek zorundalar. Ancak bunu yapmayıp beyanda bulunulması gerekmeyen “Yeşil Kapıdan” çıkmaya çalışıyorlar. Türkiye’den dönenlerin takıları aluminyum folyoya sararak bagajında veya üzerinde sakladığını görüyoruz” dediler. Bu tür yöntemlerin pek işe yaramadığını ve yolcuların kontrollerde yakalandığına dikkat çeken görevliler “Ödenecek para cezası oldukça yüksek” diyerek, bu tür girişimlerin pek mantıklı olmadığını da göstermeye çalıştılar.
İlginizi çekebilir: Türkiye’den yanımda kaç Euro’luk altın getirebilirim?
Altınları farklı yerlere saklıyorlar
Alman yetkililer, geçtiğimiz aylarda ele geçen takıları kamuoyu ile paylaştılar. Yolcular, belirlenen vergi ve ceza ödendikten sonra bunları geri alabiliyorlar. Yolcu normalde miktarı havalimanında öderde takıları ile birlikte yoluna devam edebiliyor. Ancak zaman zaman miktar yüksek olunca ödemekte zorlanıyorlar. Bu durumda takılara el konuluyor ve bunlar kasada saklanıyor. Vatandaşlarımız genelde daha uygun diye takılarını Türkiye’den satın alıyorlar. Veya bir kısmı da düğün takısı olarak Almanya’ya getiriliyor. Ancak ne olursa olsun bunların mutlaka gümrüğe bildirilmesi gerekiyor.
Haberim yoktu bahanesi
“Benim bu uygulamadan haberim yoktu” gibi bahanelere artık kimse inanmıyor. Takıların düğünde takılmış olması da kuralları değiştirmiyor. Sadece Almanya’dan Türkiye’ye seyahat ederken yanında takı bulunan ve uçuş öncesi bunu gümrüğe yazılı olan beyan edenler aynı takılarla herhangi bir vergi ödemeden Almanya’ya geri gelebiliyorlar. Bunun haricindeki bütün durumlarda vergi ödenmesi gerekiyor.
Nargile tütünü ele geçti
Bu arada yapılan kontrollerde 33 kilo nargile tütünü, 70 kilo hayvansal ürün (Mesela et, süt ürünleri), değerli çanta veya saat de ele geçenler arasında yer aldı. Bilindiği gibi Türkiye’den dönen vatandaşlarımız genelde peynir, pastırma veya bal gibi ürünler sebebiyle kontrollere takılıyor ve ceza ödemek zorunda kalıyorlar.
(A)
YASAL UYARI
Haberlerimizi izinsiz kullananlara duyurudur: Turizmavrupa.net sitesinde yayınlanan haberleri bizden izin almadan kendi sitelerinde kullanan veya Youtube video kanallarında okuyanlar bir süredir kayıt altına alınıyor. İster yurtdışında olsun, ister Türkiye’de fark etmiyor. Yapılan suçtur. Bunun yasal takibi yapılacaktır. Emek hırsızlığına kesinlikle izin verilmeyecektir. Saygıyla duyurulur