Almanya’dan Türklere soruşturma!
Almanya’dan Türkleri şaşkına çeviren bir adım atıldı. Almanya’da yaşayan Türklerin, Türkiye’deki mal varlıkları ile gelirlerinin soruşturulmaya başlanması ve Türklerden bunlarla ilgili tasdikname istenmesi büyük tepki topladı. Finansal Hesap Bilgilerinin Otomatik Değişimine İlişkin anlaşmanın uygulamaya girmesi ile Almanya’dan büyük bir adım geldi. Almanya Hükümeti, Almanya’da yaşayan Türklere 65 yıllık göç tarihinde ilk kez mal varlığı soruşturması başlattı.
Sözcü’ye göre Almanya’da vergi mükellefi olan ve Türkiye’de uzun süre kalan, herhangi menkul alımı ya da başka bir neden ile Türkiye’de adresi görülen kişilere gönderilen tasdikname isimli formda, Almanya haricinde elde edilen ve vergiye tabi tüm gelirlerin beyan edilmesi talep ediliyor.
- Almanya’da yaşayan ancak Türkiye’de hem banka hesabı hem altın hesabı ya da başka türlü gelirleri olan hemen herkesin bilgileri, Alman maliyesi ile paylaşılacak olup, vatandaşlık şartına ihtiyaç bulunmuyor. Bu durum, Türkiye’nin imzalamış olduğu ”Bilgi paylaşımı’’ ile mümkün oluyor.
- Türkiye’den evlilik ya da iş gibi nedenler ile Almanya’ya henüz taşınan kişiler de bu soruşturma kapsamında tutulacak. Son yıllarda mesleki anlamda daha ileri seviyeye geçeceğini düşünen kişiler de bu soruşturmadan nasibini alacak. Almanya’da bu vergilendirmeyi başlatan ilk eyalet ise Bavyera oldu.
- Türkiye’ye gelip adres bildiren Türk ya da Alman kökenli kişilere de mal varlığı soruşturması açılacak. Elde edilen gelirler karşılığı Türkiye’de vergi ödendi ise bu ödenen vergiler de Alman maliyesine bildirilecek, gerekli karşılaştırmalar yapılacak.
Alman maliyesinin istediği bilgiler neler?
Brüt ücretler ile diğer yan gelirlerin bildirilmesi isteniyor. Bunlar, Menkul Sermaye İradı ya da Gayrimenkul Sermaye İradı, Ticari Kazançlar olabilir.
Bilgilerimi ne yapacaklar?
Dünyanın hangi ülkesinde yaşar hangi ülkesinde gelir kazanırsa kazansın, Almanya’da vergi mükellefi olan kişi bunu Almanya’ya bildirmek durumundadır. Talep edilen bilgilerin gerekli yerlere sunulmaması sonucunda vergi kaçırma suçu işlenmiş sayılır. Bu durum daha sonradan tespit edilirse, faizi ile birlikte o vergi geri alınır.
(BK)