Almanya’da Türk aileler isyan etti
Almanya’da 400 binden fazla Türk’e seçmeli ders olarak Çince ve Arapça’nın dayatılması Türklerin tepkisini çekti. İlk “Türkçe seferberliği“ toplantısını yapan Türk temsilciler 4 aşamalı plan hazırladı.
Almanya’nın Hessen Eyaleti’nde Türk çocuklarına seçmeli yabancı dil olarak, “Çince, Arapça, Lehçe ya da Portekizce” sunulması Türk velileri ayaklandırdı. Sözcü gazetesinden Ali Gülen’in haberine göre; eyaletteki 400 bini aşkın Türk’ün yok sayılıp az sayıdaki Çinli ve yeni gelen Suriyelilere “dillerini seçme hakkı“ verilmesine tepki gösteren Türkler ilk “Türkçe seferberliği” toplantısını yaptı.
Sosyal Demokrat Parti eyalet milletvekili Turgut Yüksel, Türkçe’nin de seçmeli dersler olması için önerge verdiğini belirterek, hükümette olan Hıristiyan Demokrat Parti (CDU) ile Yeşiller’in, seçim öncesi verdiği “Türkçe dersleri” sözünü tutmadığını, 60 yılını Almanya’ya veren Türklere şamar gibi inen karar alındığını söyledi.
Hessen Eyaleti’ndeki Türklerin en doğal hakkının seçmeli olarak anadillerini okuyabilmek olduğunu ifade eden Yüksel, komisyonda CDU ve Yeşillerce kabul edilen “Türkçesiz seçmeli dillerin” bu ayın ortasında mecliste oylanacağını bildirdi. Ancak CDU ve Yeşiller’de iki Türk kökenli milletvekili oy vermezse tasarı geçemeyebilir. CDU’lu İsmail Tipi ve Yeşillerdeki Taylan Burcu’nun, anadilleri olan Türkçe’den yana mı, yoksa parti grup kararından yana mı tavır alacağı seçim günü belli olacak.
Türkçenin seçmeli ders olması için neler yapılacak?
Glashütten kasabasındaki otelde corona testleri yapıldıktan sonra gerçekleştirilen özel toplantıya, eğitim ataşeliği, Türk basın temsilcileri, özel okul sahipleri, iş insanları, Hessen Eyaleti Türk Dernekleri İnisiyatif Platformu temsilcileri katıldı. Toplantıda, Türk çocuklarının anadillerini seçebilme özgürlüğünün anayasal hak olduğuna değinildi ve bu hakkı, politikasını Türk karşıtlığı üzerine kuran CDU’nun aldığına değinildi. Türk dernekleri ve temsilciler şu adımların atılmasını kararlaştırdı:
– Türk ailelerine Türkçe’nin önemi ve anadillerini seçmelerinin hakkı olduğu anlatılacak, bunu talep etmeleri istenecek.
– Türklerin bir çoğunun seçme hakkı bulunuyor ve eyalet seçimleri öncesi Türkçe sözü veren ama tersini yapan Yeşiller’le görüşmeler yapılacak. Gerekirse, protesto gösterileri düzenlenecek.
– Dernekleri seri toplantılar yaparak eylem planı hazırlayacak. Gerekirse hukuksal olarak, çıkacak bir karara karşı harekete geçilecek.
– Eğer, Türkçe seçmeli ders olarak kabul edilmezse, Almanya ile Türkiye’nin anlaşması gereği, Almanya’da Türk okulları açılacak.
(BY)