Almanya’da iş dünyası iflas dalgası bekliyor
Almanya’da Koronavirüs tedbirlerinin bir kez daha uzatılması ve Paskalya dönemi için önlemlerin sıkılaştırılmasına isyan eden iş dünyası “iflas dalgası” uyarısı yaparken, iktisatçılar 10 milyar Euroluk zarar öngörüyor.
DW Türkçe’nin haberine göre; Alman Sanayiciler Birliği (BDI) Başkanı Siegfried Russwurm, hükümetin salgın politikasının yüksek bedellere yol açacağı yönünde uyararak, “Ekonomi dünyasının geniş kesimlerinde uzun vadeli, telafi edilemeyecek kayıplar oluşması endişesi büyüyor” diye konuştu. Orta ölçekli işletmeleri temsil eden BVMW’nin baş iktisatçısı Hans-Jürgen Völz ise direkt iflas dalgası uyarısı yaparak, önlemlerinin uzatılmasının ve Paskalya’da artırılmasının pek çok şirket için varlıklarının sonu anlamına geldiğini belirtti.
Alman hükümetinin Koronavirüs politikasına bir eleştiri de iktisatçılardan geldi. İşletmelerin artık önünü göremeyecek hale geldiğine dikkat çeken Alman Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü (DIW) Başkanı Marcel Fratzscher, yaratılan belirsizliklerin ekonomiye zehir etkisi yaptığını ve kaçınılmaz bir şekilde iflaslara ve işsizlikte artışa yol açacağını ifade etti.
Aylık 10 milyar Euroluk zarar
Öte yandan Almanya’nın en büyük bankalarından Commerzbank katı kapanma tedbirlerine geri dönülmesi sonrasında GSYİH’daki büyüme tahminini bu yıl için yüzde 4,5’ten yüzde 3,5’e düşürdü. Commerzbank Baş İktisatçısı Jörg Krämer, kapanma önlemlerinin geçerli oldukları süre içinde GSYİH’da yüzde 4’lük azalmaya yol açacağını ve bunun da ayda yaklaşık 10 milyar euroluk ekonomik zarara denk geldiğini söyledi.
Turizmciler isyan etti
Yurt içi turizm için bir plan sunulması talebinde bulunan Alman Turizmciler Birliği (DTV) İdari Müdürü Norbert Kunz, “Plan yok, strateji yok, kendi eyalet sınırları içine güvenli bir şekilde seyahat edilmesine dair ufak bir sinyal bile yok. Pek çok işletme artık temelli olarak köşeye sıkışmış durumda” ifadelerini kullandı.
Hükümet şirketlere ek yardım açıklayacak
Alınan önlemleri savunan Ekonomi Bakanı Peter Altmaier ise pandemide üçüncü dalgayı kırmak zorunda olduklarını belirterek, “Sadece bu şekilde insan hayatını kurtarabiliriz” dedi. Başta uzun süredir kapalı bulunan işletmeler olmak üzere şirketlere ek yardımlarla ilgili ayrıntıların önümüzdeki günlerde belirleneceğini söyleyen Altmaier hangi branşlara ek yardım yapılacağı konusunda bilgi vermedi. Almanya’da uzun süredir kapalı bulunan ve pandemiden en ağır etkilenen işletmelerin başını oteller, restoranlar, etkinlik organizasyonları ve turizm şirketleri çekiyor.
(BY)