Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), mart ayının enflasyon oranını açıkladı. Yüzde 7,4 olarak açıklanan oran ocak ve şubat aylarında sabit kaldıktan sonra ilk defa düşüş göstermiş oldu ve ekonomiye yüzde 1,1’lik bir kazanç sağlandı. Almanya’da bu aylardaki enflasyon oranı ise yüzde 8,7 idi. Yapılan bildiride açıklamalarda bulunan Destatis başkanı Ruth Brand ise “Enflasyon oranı düşüş gösterse de yüksek seviyelerde kalmaya devam ediyor. Özellikle mart ayında gıda fiyatlarında yaşanan yeni artışlar vatandaşları oldukça etkiledi,” ifadelerini kullandı.
İlginizi çekebilir: Almanya’da hissedilen enflasyon bakın ne kadarmış
Destatis ayrıca mart ayında gıda oranlarında şubat ayına göre yüzde 0,8’lik bir artış yaşandığını açıkladı.
Enerji fiyatlarında ciddi artış
Mart ayının baz alındığı 12 aylık süreçte Almanya’da hane halkı ciddi zamlarla karşılaştı. Destasis verilerine göre, Mart 2022-Mart 2023 arası, doğal gaza yüzde 39,5, elektriğe yüzde 17,1 ve merkezi ısıtma sistemine yüzde 16,4 zam geldi. Bu süreçte yaşanan ortalama enerji zam oranı ise yüzde 21,9 oldu. Katı yakıt ürünlerine de ciddi zamlar geldi. Yakacak odun, odun paleti ve diğer katı yakacak ürünlerinin fiyatları ortalama yüzde 39,4 arttı. Kalorifer yakıt fiyatları ise yüzde 35,7 oranında azaldı.
Gıda fiyatları dörtte bire yakın zamlandı
Mart 2022-Mart 2023 arası yüzde 22,3 oranında zamlanan gıda fiyatları hane ekonomisini ciddi oranda etkiledi. 2023 yılında her ay artmaya devam eden gıda fiyatlarındaki artış genel enflasyon oranın 3 katı oranda seyir ediyor.
Şeker fiyatları uçtu
Bu süreçte süt ürünleri ve yumurta yüzde 34,6’lık artışla ciddi oranda zamlanırken, sebze fiyatları yüzde 27,3, ekmek ve tahıl fiyatları yüzde 23,8, deniz mahsulü fiyatları ise yüzde 22,2 artış gösterdi. Tüketicileri en çok zam gördüğü gıda ürünlerinden olan şekerde ise yüzde 70,9 gibi oldukça yüksek bir zam oranı görüldü.
Kişisel bakım da artık daha pahalı
Diğer tüketim ürünlerinde ise Mart 2023’te bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,8 artış yaşandı. Bu oran çoğunlukla gıda fiyatlarındaki artışın etkilediği dayanıksız tüketim ürünlerinde ortalama yüzde 11,9’luk bir artış yaşandı. Kişisel bakım ürünleri yüzde 14,6, bira yüzde 13,6 ve alkolsüz içecekler yüzde 13,2 zamlandı. Dayanıklı tüketim ürünlerindeki fiyatlarda ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,2 artış yaşandı. Özellikle mobilya ve aydınlatma ürünlerinde Mart 2022’ye oranla yüzde 10,3 ve yeni otomobillerde yüzde 7,5 gibi önemli fiyat artışları gözlemlendi.
Hizmet sektörü de zamlardan etkilendi
Hizmet sektöründeki fiyatlar ise Mart 2023’te bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,8 zamlandı. Isınma giderleri hariç net kiralar yüzde 2,1 artış gösterirken, konut bakım ve onarım işlemleri yüzde 16,6, restoran, kafe ve benzeri yemek hizmetleri yüzde 10,8 ve sosyal tesis hizmetleri yüzde 9,8 gibi enflasyon ortalamasının üzerinde fiyatlarda zamlandı. Telekomünikasyon hizmetleri gibi bazı sektörlerdeki fiyatlarda ise yüzde 0,9 gibi çok düşük oranlarda düşüş yaşandı.
(BD)
YASAL UYARI
Haberlerimizi izinsiz kullananlara duyurudur: Turizmavrupa.net sitesinde yayınlanan haberleri bizden izin almadan kendi sitelerinde kullanan veya Youtube video kanallarında okuyanlar bir süredir kayıt altına alınıyor. İster yurtdışında olsun, ister Türkiye’de fark etmiyor. Yapılan suçtur. Bunun yasal takibi yapılacaktır. Emek hırsızlığına kesinlikle izin verilmeyecektir. Saygıyla duyurulur