Almanya’da her yıl ilaçlara kişi başına yaklaşık 500 Euro harcanıyor ve yaklaşık 500 milyon reçete yazılıyor. Hükümet reçeteler için harcanan kağıt israfının önüne geçmek için e-reçete dönemini sonunda başlatıyor. Normalde geçtiğimiz yılın Eylül ayında başlaması gerekiyordu. Ama bir türlü uygulamaya geçilmemişti. Birkaç kez ertelenen e-reçete, 1 Temmuz gününden itibaren devrede. Artık hastalar, sadece sigorta kartlarını vererek, doktorun yazdığı ilaçları eczanelerden alabilecek. Temmuz sonuna kadar ülkedeki eczanelerin yüzde 80’inin sisteme bağlanması bekleniyor.
Temmuz ayında Almanya’daki eczanelerin yüzde 80’nine geçilecek
Federal Sağlık Bakanı Karl Lauterbach’a göre, elektronik reçeteler (e-reçeteler) 1 Temmuz’dan itibaren mümkün olacak. SPD’li siyasetçi Almanya yazı işleri ağına “E-reçete nihayet günlük kullanım için uygun hale geldi. 1 Temmuz 2023’te hastalar sigorta kartlarını kullanarak ilk kez eczanelerdeki e-reçetelere kolayca erişebilecekler. Temmuz ayı sonuna kadar Almanya’daki eczanelerin yüzde 80’inin sisteme bağlanması bekleniyor. Hastalar eczanelerde sigorta kartlarını okuyuculara taktıkları anda e-reçete zaten veritabanına giriyor. Artık dijitalleşme başlıyor” dedi.
Sağlık Bakanlığı’na göre e-reçetenin amacı, muayenehane ve eczanedeki süreçleri daha kolay hale getirmek. Ayrıca sağlık sistemindeki kağıt ekonomisine son vermek.
Elektronik reçetelerin başlaması birkaç kez ertelenmişti. Geçen sonbaharda, Vestfalya-Lippe’deki tek pilot bölgede daha fazla adım atıldı. Mart ayının başında Lauterbach, dijital uygulamaların ağır ağır yayılmasını önemli ölçüde hızlandıracağını duyurdu.
E-reçete çıktı olarak da alınabilir
E-reçete, genel olarak günlük kullanıma uygun olmalı. Bakanlığa göre, çeşitli şekillerde kullanılabilir. Hastalar, e-reçetelerini güvenli bir e-reçete uygulaması kullanarak akıllı telefonlarında yönetip dijital olarak bir eczaneye göndermek isteyip istemediklerine veya e-reçeteyi kullanmak için gereken erişim verilerinin kendilerine şu şekilde verilmesini isteyip istemediklerine karar verebilirler: doktor muayenehanesinde bir kağıt çıktı olmalı.
(GŞ)