Milyonlarca vatandaşımızın yaşadığı Almanya‘da şu günlerde oldukça ilginç bir tartışma yaşanıyor. Devlet, işsiz ve geliri yetersiz kalanlara yaptığı sosyal ödemelere zam yapmak istiyor. Ancak muhalefet partisi buna karşı çıkıyor. Karşı çıkış sebepleri zam yapılmak istenmesinden dolayı değil. İnsanları “Yan gelip yatmaya” teşvik etmemek için. Sonuçta ortaya ilginç bir manzara çıkıyor ve bütün kamuoyu “Acaba bu tartışma nasıl sonuçlanacak” diye merak ediyor. Üstelik her iki taraf da haklı gibi göründüğünden hangi görüşün haklı, hangisinin haksız olduğu da tam belli değil.
50 Euro zam yapılacaktı
Her şey Sosyal Demokrat Parti liderliğindeki hükümetin uzun süreli işsizlere ödenen “Hartz 4” adlı sosyal yardımda değişiklik yapmak istemesiyle başladı. Devlet öncelikle bu yardımın adını “Vatandaşlık Parası” (Bürgergeld) olarak değiştirmek istedi. Ayrıca ödenen sosyal yardım miktarına 1 Ocak 2023’den itibaren 50 Euro zam yapılması planlanıyordu. Yani yeni yıldan itibaren tek yaşayan bir kişi 502 Euro, çiftler kişi başı 451 Euro, 14 yaşından büyük çocuklar 420 Euro, 6 ile 14 yaş arası çocuklar 348 Euro, 6 yaşından küçük çocuklar ise 318 Euro alacaklardı.
Almanya’da çalışanlar öfkeli
Buraya kadar aslında bir sorun yoktu. Muhalefet partisi Hıristiyan Demokrat Parti (CDU) bu girişimi destekliyordu. Ancak sorun işin detayında ortaya çıktı. Devlet aynı zamanda sosyal yardım almaya hak kazananlara 2 yıl boyunca bir dizi kolaylıklar da getirmek istedi. Bu kolaylıklar o kadar avantajlı ki, her sabah erken saatte kalkıp işe gidenler ve normal seviyede geliri olanlar “Şu an işsiz kalsam cebimde daha fazla para kalacak ve daha fazla imkanım olacak. Neden çalışayım ki? Bu durumda çalışmak enayilik” demeye başladılar.
Tartışmalara neden olan kolaylıklar neler?
60 bin Euro’ya dokunulmuyor
Almanya hükümeti, sosyal yarım alanlara hem daha fazla para vermek hem de 2 yıl boyunca özel hayatına pek karışmamayı öngörüyordu. Örneğin şu an Almanya’da bankada parası olan ve buna rağmen yardım talebinde bulunanlara “Git önce bankadaki paranı harca ondan sonra gel devlet yardımı iste” denebiliyor. Yeni plana göre 24 ay boyunca bu yapılmayacaktı. Yardım alanların kişi başına 60 bin Euro’ya kadar parasına karışılmayacaktı. Çocuklu bir ailenin bu durumda 150 bin Euro’ya kadar parası olsa bile yardım alma hakkı olacaktı.
İstediği dairede kalabilecek
Tartışmaya neden olan bir başka konu da yardım alanların kaldığı daire ve ev ile alakalı. Şu an devletten geçinenlerin kalabileceği ev veya daireler için metrekare sınırlaması var. Örneğin tek kişi gidip 100 metrekare dairede kalıp kirasını devlete ödetemiyor. Yeni uygulamada ödetebilecekti. Devlet ayrıca lüks aracı olanlara da karışmayacaktı. Hatta kurallara uymayanlara ceza verilmesi de askıya alınacak ve bazı davranışlar görmezden gelinecekti. Örneğin yetkili daire önermesine rağmen kişi iş aramıyorsa veya teklif edilen işlere başvurmuyorsa herhangi bir ceza uygulanmaması, uygulansa bile bunun eskiye nazaran çok düşük olması öngörülüyordu.
Bu sebeple onay vermediler
Bütün bu detaylar toplandığında sosyal yardım alanlar açısından oldukça avantajlı bir durum ortaya çıkıyor. Yani çalışanlar gerçekten de “Devlet 2 yıl boyunca bu kadar imkan tanıyorken ben niye çalışayım” demekte haklı gibi görünüyor. Almanya’nın Muhalefet partisi CDU da bu sebeple yeni sosyal yardım düzenlemesi ile ilgili geçtiğimiz günlerde Eyaletler Meclisi’nde yapılan oylamada onay vermedi. Konu şimdi önümüzdeki hafta Uzlaşma Komisyonu’nda yeniden oylanacak. CDU, sosyal yardıma zam yapılmasını destekleyecek ancak diğer konulara itiraz edecek. Bakalım Almanya’daki oylamadan nasıl bir sonuç çıkacak ve yen yılda sosyal yardıma zam gelecek mi?
(A)
YASAL UYARI
Haberlerimizi izinsiz kullananlara duyurudur: Turizmavrupa.net sitesinde yayınlanan haberleri bizden izin almadan kendi sitelerinde kullanan veya Youtube video kanallarında okuyanlar bir süredir kayıt altına alınıyor. İster yurtdışında olsun, ister Türkiye’de fark etmiyor. Yapılan suçtur. Bunun yasal takibi yapılacaktır. Emek hırsızlığına kesinlikle izin verilmeyecektir. Saygıyla duyurulur