Enflasyonun yükselmesiyle hayat şartları zorlaştı. Gıda ürünlerinden akaryakıta, ev kiralarından enerji masraflarına hemen hemen her alanda fiyatlar yükseliyor. Bu sebeple aileler eskiden olmadığı kadar harcamalarına dikkat etmeye çalışıyor, dar gelirli aileler bazı harcamalardan vazgeçmeye çalışıyorlar. Yurtdışında yaşayıp Türkiye’ye tatile gidenler daha şanslı. Çünkü yüksek kur farkından dolayı Türkiye’de yapılan harcamalar yurtdışındakiler açısından daha avantajlı. Yaşadığı ülkede 1 ürün alacakken Türkiye’de aynı üründen 3 adet satın almak mümkün.
Almanya’da çalışan ne kadar kazanıyor?
Yurtdışında alınan maaşlar, Türkiye’ye göre elbette daha yüksek. Ancak şunu da unutmamak gerekir ki yurtdışında masraflar da ona göre yüksek. Yani Türk lirasına vurulduğunda örneğin Almanya‘da yaşayan bir kişinin oldukça fazla maaş aldığı düşünülüyor. Örneğin kişi “Aylık 3500 Euro kazanıyorum” dediğinde Türkiye’de yaşayanlar bunu hemen Türk lirasına çevirip “Ayda yaklaşık 66 bin TL kazanıyorsun. Senin durumun baya iyi” yorumu yapıyor. Ancak kişinin aylık harcamalarına ve devlete ödediği vergiye de bakılmak zorunda. Bu konu son dönemde sık sık gündeme geldiği için altta sizin için örnek bir hesaplama yaptık. Bu hesaplamada Almanya’da aylık brüt 3500 Euro kazanan bir kişinin ay sonunda cebine ne kadar para kaldığını görebilirsiniz. Ancak şunu da belirtelim, bu sadece bir örnek, her ailenin harcamaları farklı, hatta harcamalar şehirden şehre de değişebiliyor.
Brüt maaş: 3500 Euro
Eğer kişi evli ve çocuk sahibiyse ve örneğin Almanya’nın Baden Württemberg Eyaleti’nde çalışıyorsa maaşından ödemesi gereken toplam gelir vergisi, sağlık sigortası primi, işsizlik sigortası primi, bakım sigortası primi ve emeklilik primi 900 Euro’yu buluyor. Yani bu kişinin eline geçen net maaş yaklaşık 2600 Euro.
Net maaş: 2600 Euro
Bu net maaştan yan giderleriyle birlikte ortalama 1000 Euro kira ödeniyor. Buna kalorifer veya doğalgaz masrafları dahil. Ayrıca elektrik, internet, cep telefonu ve sigorta masrafları için ortalama 250 Euro ödeniyor. Kişi eğer otomobil sahibiyse aylık ortalama 250 Euro akaryakıt ve sigorta masrafını da eklemek gerekiyor. Ailenin gıda ve su ürünleri için aylık ortalama 500 Euro harcadığını da düşünsek geriye maaşından 600 Euro kalıyor. Ancak iş bununla da bitmiyor. Bu ailenin aylık giyim, ilaç, bakım (Kuaför) masraflarını ve ayrıca çocuklar için yapılan örneğin bez / mama masraflarını da unutmamak gerekir. Bunlara da yaklaşık 250 Euro harcandığı düşünülse eline yaklaşık 350 Euro gibi bir miktar kalıyor. Eğer ailenin herhangi bir taksit harcaması veya örneğin bir kredi ödemesi varsa, bu para da zaten 0 Euro’ya ulaşıyor.
İki kişinin çalışması avantaj
Yani özetle şunu söylemek mümkün: İlk bakışta çok yüksek gibi görünen gelir, detaylara bakıldığında aslında ucu ucuna yetiyor. Ancak yurtdışında yaşayanların şöyle bir avantajı var: Eğer ailede iki kişi çalışıyor ve ek bir gelir varsa bu elbette çok önemli. Bu durumda ikinci maaş neredeyse kenara konabiliyor. Buna elbette çocuk başına ödenen 200 Euro’yu aşan çocuk parasını da eklemek gerekiyor.
(A)
YASAL UYARI
Haberlerimizi izinsiz kullananlara duyurudur: Turizmavrupa.net sitesinde yayınlanan haberleri bizden izin almadan kendi sitelerinde kullanan veya Youtube video kanallarında okuyanlar bir süredir kayıt altına alınıyor. İster yurtdışında olsun, ister Türkiye’de fark etmiyor. Yapılan suçtur. Bunun yasal takibi yapılacaktır. Emek hırsızlığına kesinlikle izin verilmeyecektir. Saygıyla duyurulur