Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 116 ülkenin imzaladığı “Vergi Konularında Karşılıklı İdari Yardımlaşma Sözleşmesi” kapsamında ülkeler arası bilgi paylaşımı bazı gurbetçileri endişelendiriyor. Türkiye’de bankada parası olan fakat bunu yaşadığı ülkedeki makamlardan gizleyenler “Acaba bilgi paylaşımı ne zaman başlayacak” diye merak ediyor.
Almanya medyasında yer alan haberlere göre Türkiye henüz herhangi bir bilgi aktarmadı. Bu durum Alman medyasında eleştirilere neden oldu. Hatta “AKP seçimlerde destek almak için gurbetçileri koruyor, seçim yatırımı yapmak istiyor ve bu nedenle bilgileri vermiyor” yorumları yapıldı.Türkiye ile Avrupa ülkeleri arasında bilgi paylaşımı başladığında bu geriye dönük olmayacak. Bazı çevrelere göre Türkiye, gurbetçilerin herhangi bir şekilde Alman devletiyle sorun yaşamaması için işi yavaştan alıyor. Yani amaç gurbetçilerin tedbir alması.
Almanya’ya 2020 yılında bilgi verilecek mi?
Şu ana kadar verilen bilgiye göre hesap sahibinin adı soyadı, ikamet adresi, ikametgahının bulunduğu ülkedeki vergi kimlik numarası, hesabın yıl sonu bakiyesi ve yıl içinde faiz, temettü gibi elde ettiği gelirlerin tutarı değişime konu edilecek. Örneğin Türkiye’deki bankada parası olup faiz geliri elde edenin bilgileri Alman devletine bildirilecek.
Türk yetkililer, bilgi paylaşımı için gerekli hazırlıkların 2019 yılının sonuna kadar tamamlanacağını duyurmuşlardı. Eğer bu yönde bir ilerleme olursa 2020 yılında karşılıklı bilgi paylaşımı başlayabilir. Ancak burada Türkiye’nin tutumu çok önemli. Şu an Avrupa herhangi bir baskı uygulayacak konumda olmadığı için bilgi paylaşımı daha da gecikebilir. Bunu zaman gösterecek.
(A)
Konuyla ilgili diğer haberlere aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz..
1 AKP Türkiye’de bankada parası olan gurbetçileri koruyor mu?
2 Gurbetçilerin hangi bilgileri Almanya’ya verilebilir?
Haberleri kaçırmamak için sayfamızı takip edin: www.facebook.com/turizmavrupa