Meslek lisesi mezunlarına duyulan ihtiyaç giderek artıyor. Nitelikli insan gücü ve ara eleman konusunda çok sayıda sektörde işçi alımı yapacak olan Almanya, özellikle 4 yıllık eğitim veren meslek lisesi mezunlarına ihtiyaç duyuyor. Almanya, 2030 yılına kadar 5 milyon çalışan ihtiyacını karşılamak istiyor. Ara eleman sıkıntısı yaşamaya başlayan Almanya farklı meslek gruplarından işçi alımı gerçekleştirecek.
Almanya merkezli iş ve göç hizmetleri veren danışmanlık şirketi Avantaj AG CEO’su Dr. Ahmet Ertekin, Almanya vasıflı işçi eksikliğinin her geçen gün daha da arttığını belirtti. Ahmet Ertekin, tüm sektörlerin ihtiyaç duyacağı ara eleman ihtiyacına cevap veren Türkiye, 4 yıllık meslek lisesi mezunlarının, Almanya için de bir şans olduğunu ifade etti.
Bu bölümlerden mezunsanız Almanya’da işiniz hazır
Ahmet Ertekin meslek liselerinden mezun ve en az 2 yıl iş tecrübesine sahip olan vasıflı çalışanlara hangi sektörlerde ihtiyaç duyulduğunu ise şöyle sıraladı.
“Acil Tıp Teknisyenliği, Bahçecilik, Sebze Yetiştirme, Ağ İşletmenliği, Bilgisayar Teknik Servisi, Veri Tabanı Programcılığı, Web Programcılığı, Biyomedikal cihaz teknolojileri, Çevre Sağlığı Teknisyenliği, Çocuk gelişimi ve eğitimi, Erken Çocukluk Eğitimi, Diş Protez Teknisyenliği, Dekoratif El Sanatları, Dekoratif Ev Tekstili, El Dokumu, El ve Makine Nakışı, Elektrik–elektronik teknolojileri,
Büro Makinaları Teknik Servisi, Elektrik Tesisatları ve Pano Montörlüğü, Elektrikli Ev Aletleri Teknik Servisi, Elektromekanik Taşıyıcılar Bakım Onarım, Endüstriyel Bakım Onarım, Görüntü ve Ses Sistemleri, Haberleşme Sistemleri, Yüksek Gerilim Sistemleri, Endüstriyel otomasyon teknolojileri, Mekatronik, Haritacılık, Kadastroculuk, Hasta ve yaşlı bakım hizmetleri, Engelli Bakımı, Veteriner Sağlık, Büyük ve Küçük Baş Hayvan Yetiştiriciliği, Kanatlı Hayvan Yetiştiriciliği, Hemşirelik, Ahşap Yapı Sistemleri, Betonarme Yapı Sistemleri, Beton-Çimento ve Zemin Teknolojisi, Cephe Sistemleri ve PVC Doğrama, Çatı Sistemleri, İç Mekan Teknik Ressamlığı, Mimari Yapı Teknik Ressamlığı, Restorasyon, Yapı Yalıtımı, Bilgisayar Destekli Endüstriyel Modelleme,
Bilgisayar Destekli Makine Ressamlığı, Bilgisayarlı Makine İmalatı, Endüstriyel Kalıp, Makine Bakım Onarım, Mermer İşleme, Matbaa teknolojileri, Çelik Konstrüksiyon, Kaynakçılık, Metal Doğrama, Metalürji teknolojisi, Ahşap Doğrama Teknolojisi, İç Mekân ve Mobilya Teknolojisi, Mobilya İskeleti ve Döşemesi, Motorlu araçlar teknolojileri, Otomotiv Boya, Otomotiv Elektromekanik, Otomotiv Gövde, Radyoloji Teknisyenliği, Raylı sistemler teknolojileri, Seramik ve cam teknolojileri, Tarım teknolojileri, Tekstil teknolojileri, Tesisat teknolojisi ve iklimlendirme, Tıbbi Laboratuvar Teknisyenliği, Uçak Elektroniği, Uçak Gövde-Motor, Ulaştırma hizmetleri, Lojistik, Yenilenebilir enerji teknolojileri ve Yiyecek içecek hizmetleri”
Gelirleri artacak
İşçi alımı için başvuru yapan ve ülkeye kabul edilen kişilere en düşük 2.100 Euro maaş ödemesi yapılacağı, kişilerin ayrıca anahtar iş olarak adlandırılan ek işleri yapmaları durumunda gelirlerini arttırabilecekleri belirtiliyor.
(GE)