Almanlar çareyi Türkiye’de buldu
Uzak Doğu kaynaklı küresel tedarik zincirleri Kovid-19 nedeniyle kesintiye uğradı. Bu süreçte birçok ülke Çin’den mal temini konusunda büyük zorluklar yaşadı. Ardından Rusya-Ukrayna savaşı patlak verdi ve Avrupalı ülkeler bu kez savaş nedeniyle mal temin etmekte zorlandı.
Alman ekonomi gazetesi Handelsblatt’ın aktardığına göre, küresel tedarik darboğazları şaşırtıcı bir şekilde Türkiye‘yi Alman ithalatçı ve ihracatçıları için gözde bir merkez haline getiriyor.
BATILI ŞİRKETLER OPERASYONLARINI TÜRKİYE’YE TAŞIYOR
Avrupa Birliği’nin hemen yanında yer alan Türkiye, lojistik sektörü için mal tedariği konusunda her geçen gün daha fazla önem kazanıyor. Giderek daha fazla batılı şirket, Rusya-Ukrayna savaşı gibi küresel krizlerin yarattığı zorluklar karşısında sunduğu coğrafi avantajlar nedeniyle operasyonlarını Türkiye’ye taşıyor.
Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası Genel Müdürü Thilo Pahl, Handelsblatt’a verdiği demeçte, Türkiye’nin kırılgan tedarik zincirlerinin yarattığı zorluklar arasında birçok Alman şirketi için önemli bir fırsat merkezi haline geldiğini söyledi.
Pahl, “Tedarik zincirindeki küresel kriz, şaşırtıcı bir şekilde Türkiye’yi Alman ithalatçı ve ihracatçıları için gözde bir yer haline getiriyor” ifadesini kullandı.
Türkiye’nin AB üyesi ülkelerine yakın olması ve elverişli coğrafi konumu nedeniyle lojistik sektörü için giderek daha önemli hale geldiğini vurgulayan Pahl, devam eden Rusya-Ukrayna savaşının son zamanlarda bazı şirketleri operasyonlarını Türkiye’ye taşımaya zorladığını söyledi.
Alman denizcilik şirketi Rhenus’un CEO’su Tobias Bartz da batılı şirketlerin faaliyetlerini Asya’dan Avrupa’ya yakın bölgelere taşımak istediklerini bildirdi.
Bartz, Handelsblatt’a verdiği demeçte, “Türkiye, çok genç ve nispeten iyi eğitimli nüfusu ile üretim ve ticaret için ideal bir yer” sözleriyle Türkiye’nin Alman şirketler için önemli bir merkez haline geleceğine işaret etti.
Güner Kızıl