Son dönemde kötüleşen ekonomik koşullar ve Almanya’nın vasıflı işçi ihtiyacı nedeniyle oturum ve vatandaşlık şartlarında esnemeye gitmesiyle birlikte pek çok insan Alman vatandaşlığı şartlarını araştıramaya başladı. Almanya’nın şartlarını esnetmesi başvuru süreci için kolaylık anlamına gelse de bu sürecin maliyetini de unutmamak gerekiyor. Peki, Alman vatandaşlığına başvuracak kişilerin maliyeti ne kadar olacak?
İlginizi çekebilir: Almanya’da vatandaşlık kuralları değişiyor
Okuyucularımız için Alman vatandaşlığındaki prosedürlerin ve işlemlerin ne kadar bir maliyet oluşturduğunu hesapladık.
Almanya’da vatandaş olabilmek için öncelikle bu ülkede belirli bir sürede yaşamış, çalışmış ve Almancayı akıcı bir şekilde konuşabiliyor olmanız gerekiyor. Bu gereklilikleri sağladıktan sonra ise Vatandaşlığa Kabul Bürosu olarak geçen Einbürgerungsbehörde’lere başvuru yapmalısınız.
Maliyet ne kadar?
Başvuru işlemleri abartıldığı kadar karmaşık bir süreç olmasa da pek çok evrak işlemi olduğundan ekstra maliyetler ödemek zorunda kalabiliyorsunuz. Öncelikle sizin ve ailenizin pasaport gibi olmazsa olmaz gerekliliklere sahip olduğunuzu var sayarsak;
Başvuru
Vatandaşlık başvuru ücreti için kişi başı 255 Euro talep ediliyor. Bunun yanı sıra çocuğunuz varsa çocuk başına ekstra 51 Euro ödemeniz gerekiyor.
Doğum belgesi
Bir diğer olmazsa olmaz da doğum belgenizin noter onaylı tercümesi. Bu tercüme işlemi de 40 ile 100 Euro arasında değişiyor.
Evlilik belgesi
Evli çifler için de ayrıca resmi evlilik belgesinin tercümesi isteniyor. Bu işlem için de gerekli olan bütçe 30 ila 50 Euro arası değişiyor.
Vatandaşlık sınavı
Alman vatandaşlığı için girmeniz gereken Volkshochschule sınavı için de 25 Euro ödemeniz gerekiyor. Almanya’ya olan aşinalığınız üzerine sorular içeren bu teste gündem ve tarih araştırmalarını okuyarak hazırlanabilirsiniz.
Almanca sınavı
Alman vatandaşlığı için ülkede geçirdiğiniz süreye göre B1, B2 veya C1 seviyesinde Almanca bildiğinizi kanıtlamanız gerekiyor. Şu an için B1 seviyesiyle 8 yıl, B2 seviyesiyle de 6 yıl Almanya’da ikamet ediyor olmanız bir gereklilik. Ancak yeni yasa tamamen onaylandığı zaman ülkede 3 yıl ikamet ettikten sonra C1 sınavını geçebiliyorsanız Alman vatandaşlığı hakkı kazanacaksınız. Bu sınav için ise 200 Euro bir bütçe ayırmanız gerekiyor. Sınavlara hazırlanmanın en uygun yolu ise Volkshochschule olarak bilinen Alman Halk Eğitim Merkezleri.
Kendi işini yapanlar
Eğer Almanya’da serbest bir meslek icra ediyorsanız bu durumda muhasebeciden gelir onay almanız gerekiyor. Bunun için de son 3 aylık kazancınızı resmi olarak onaylatmanız şart. Profesyonel bir vergi danışmanından almanız gereken bu onay için saat başına ortalama 100 ila 150 Euro arasında ücret ödemeniz gerekebilir.
Ev sahibi olanlar
Almanya’da yaşadığınız sürede ev sahibi olduysanız vatandaşlık talebinizde yaşadığınız evin Grundbuchauszug formunu ve tapu sicilinden bir kopyayı da sunmanız gerekiyor. Bu evrakların maliyeti ise 10 ila 20 Euro arasında değişiyor.
Vesikalık
Alman vatandaşlığı için istenen bir diğer olmazsa olmaz da vesikalık fotoğraflar. Bu işlemin maliyeti de ortalama 12-15 Euro arası değişiyor.
Postalama
Almanya’da tüm vatandaşlık belgelerinizi posta yoluyla göndermeniz talep edileceğinden 5 Euro’luk bir taşımacılık ücretine de hazır olun.
Avukat talebi
Eğer başvuru süreçlerinde bir avukatın yardımını almak isterseniz de bunun maliyeti de en az 650 Euro olacaktır.
(BD)
YASAL UYARI
Haberlerimizi izinsiz kullananlara duyurudur: Turizmavrupa.net sitesinde yayınlanan haberleri bizden izin almadan kendi sitelerinde kullanan veya Youtube video kanallarında okuyanlar bir süredir kayıt altına alınıyor. İster yurtdışında olsun, ister Türkiye’de fark etmiyor. Yapılan suçtur. Bunun yasal takibi yapılacaktır. Emek hırsızlığına kesinlikle izin verilmeyecektir. Saygıyla duyurulur