Almanya’daki koalisyon hükûmetinin duyurduğu yeni vatandaşlık yasa tasarısının sonbahara kadar meclisten geçmesi bekleniyor.
İlginizi çekebilir: Almanya’da vatandaşlık kuralları değişiyor
Yasa tasarısının detaylarının paylaşılmasının ardından kimlerin bu haktan yararlanabileceği de belli oldu.
Yeni tasarıda alman vatandaşlığına geçişlerin hızlandırılması amaçlanıyor ve uyum süreçleri için yeni teşviklerin getirilmesini içeriyor.
İkamet süresi düşüyor
Bu doğrultuda yapılan ilk değişikliklerden birisi vatandaşlık için gerekli olan Almanya’da ikamet etme süresinin 8 yıldan 5 yıla düşürülmesi. Yeni tasarıya göre Almanya’da 5 yıl boyunca ikamet eden ve B1 seviyesinde Almanca bildiğini kanıtlayan birisi Alman vatandaşlığı hakkını elde edecek.
Türk işçilere ayrıcalık
Yabancı dil kuralının esnetildiği bazı alanlar da bulunuyor. Çoğunluğunu Türk işçilerin oluşturduğu 1950’lerden 1970’lere kadarki süreçte Almanya’da göç eden Türk işçiler için ise sadece Almanya’da günlük iletişimde kendilerini idare edebilecek kadar Almanca bilgisini sözlü olarak kanıtlamaları yeterli olacak. Bir diğer değişle Türk işçiler için yazılı yabancı dil sınavı kaldırılacak.
Gayret gösterene teşvik
Tasarı ayrıca Almanya’daki yaşam koşullarına entegre olmak adına ekstra çalışma gösteren yabancılara 3 yılında sonunda vatandaşlık verilmesi de içeriyor. Bu durumun pek çok kişiyi teşvik etmesi bekleniyor.
Çifte vatandaşlık hakkı
Yeni yasanın getirdiği en büyük değişikliklerden birisi ise çifte vatandaşlık hakkı tanınacak olması. Bu sayede mevcut yasada göçmenlerin mevcut kimliklerinden ayrılmaya zorlandığı sistem tamamen ortadan kaldırılmış olacak.
Alman vatandaşlığı kriterleri
Almanya’nın vatandaşlık süreçlerini hızlandırmış olması kriterlerini esnettiği anlamına gelmiyor. Yeni haklardan yararlanabilecek göçmenlerin kendi kendilerine ve ailelerine yetebilecek kadar bir gelir sahibi olması ve Sozialhilfe ya da Bürgergeld gibi yardımları almıyor olması gerekecek. Bu yardımları aldığı tespit edilen göçmenlerin önceki 24 ayın en az 20 ayında tam zamanlı bir işte çalıştıklarını kanıtlamaları gerekecek.
Türklere burada da ayrıcalık tanınıyor
Bu kriterler de misafir işçi statüsüyle gelmiş Türkler için geçerli sayılmayacak. Ayrıca tam zamanlı çalışan bir eşi olan kişilerden de istenmeyecek. Bu kişilerin ayrıca Kindergeld alma hakkı da bulunacak.
Yeni tasarı konusundaki eleştiriler ise tam zamanlı çalışma kriterinin pek çok kadının vatandaşlık hakkının engelleyeceği yönünde ve bu kriterin değiştirilmesine yönelik görüşmeler de sürüyor.
(BD)