Dünyanın varoluşundan bu yana insanların doğal kaynaklar doğrultusunda insan sağlığı için birçok yöntem geliştirmiştir. Geçmişten günümüzü gelen bu yöntemlerden bir tanesi ise kaplıcalardır. Türkiye’nin doğusundan batısına her yerinde termal su kaynakları bulunmaktadır. Önceleri bu kaynaklar sağlık tesisine dönüştürülmese de son yıllarda bu oran oldukça artmaya başladı. Özellikle insanların kronik rahatsızlıkları, kalp hastalıkları, romantizma, cilt hastalıkları, kas ağrıları, duruş bozuklukları, sindirim sistemi ve kas ağrıları gibi birçok hastalığa iyi gelen mineralli sular yerli ve yabancı turistler tarafından ilgi görüyor. Türkiye termal sular açısından Avrupa’da ilk sırada yer alırken, Dünya’da ise ilk 7 ülke içerisinde bulunuyor. Türkiye’nin termal merkezi olarak bilinen Afyonkarahisar’daki bu beş kaplıca sağlığınıza iyi gelecek.
Afyonkarahisar’daki bu termal suların tedavileri nasıl olur?
Yerli ve yabancı turistlerin gözdesi olan termal sular da birçok tedavi yöntemi yer almaktadır. Kas ve iskelet tedavileri için egzersiz uygulanırken masajla kişinin motive olmasını sağlanır. Fizik tedavi ve rehabilitasyon ile kişinin rahatsızlığına göre gerektiğinde özel olarak uygulanmaktadır. Hidroterapi ile mineralli sular kullanılarak yapılan kişinin ağrıları giderilmesi için uygulanır. Birçok yöntem içeren ise Balneoterapi’dir. Bu yöntem, şifalı suları püskürterek, gazları ve çamurlarıyla uygulanan yöntemlerdir.
Termal turizmin başkenti Afyonkarahisar
Türkiye’nin birçok bölgesinde termal sularla sağlık adına turistlere hizmet verilmektedir. Manisa’dan Erzurum’a Rize’den Hatay’a kadar termal sağlık merkezleri bulunmaktadır. Sağlık Turizm’ine (Satürk) göre Türkiye’nin termal sağlık turizminin başkenti Afyonkarahisar’dır. Afyonkarahisar’da toplam 22 tane termal sağlık merkezi bulunmaktadır.
Afyonkarahisar’daki bu merkezler şifa dağıtıyor
İnsan sağlığı için doğal şifa kaynağı termal suların merkezi Afyonkarahisar’da bulunan 22 adet sağlık merkezinin Satürk tarafından belirlenen ilk 5 kaplıca ise şu şekilde:
Geçek Kaplıcası
Afyonkarahisar merkeze 18 km uzaklıkta bulunan Gecek Kaplıcası Kütahya yolu üzerinde bulunmaktadır. Bu kaplıcanın su ısısı 46-71°C derecedir. Termal suda klorür ve bikarbonat bulunmaktadır. Geçek kaplıcasında romantizmalara, solunum yolu hastalıklarına, kadın hastalıklarına, yaşlılarda kireçlenmelere, kemik rahatsızlıklarına ve sinir, kas yorgunluklarına iyi gelmektedir.
Ömer Kaplıcası
Ömer kaplıcası, Afyonkarahisar merkezine 15 km uzaklıkta yer almaktadır. Kütahya yolu üzerindedir. Bu kaplıcada toplam 8 tane su kaynağının çıkış noktası bulunur. Yalnız bir tanesi sağlık için faydalıdır. Bu yüzden diğer yedisi ısıtma için kullanılmaktadır. Buradan çıkan su içerisinde sodyum klorür, bikarbonat ve hipertermal özelliği ile karbondioksit içerir. Ve gazlı sular içerisinde yer alır. Su sıcaklığı 46 – 71°C derecedir. Ömer kaplıcasıyla romatizmal hastalıkları, solunum yolu hastalıkları, kemik ve kireçlenme rahatsızlıkları, kadın hastalıkları, beslenme bozuklukları ve sinir ve kas yorgunluğunu tedavi etmenize yardımcı olmaktadır.
Hüdai Kaplıcası
Hüdai kaplıcası, Sandıklı ilçesinin güneyinde yer alır. Dünya da Çamur banyoları ile adından bahsetmiştir. Sıcaklığı 68°C derecedir. Oranın kumlu ve killi toprağı ile birleştirilerek 40-45 °C sıcaklıkta çamur elde edilir. Hüdai kaplıcasıyla ateşli romatizma hastalıklarını, sinir ucu iltihaplarını, selülitleri, sinir sıkışmalarını, omurga kireçlenmelerini, çocul felcini, kırık ve çıkıklardan kalan doku bozukluklarını, sindirim rahatsızlıklarını, cilt ve deri hastalıklarını ve böbrek kum ve taş düşürülmesi gibi bir çok konuda tedavi vermektedir.
Gazlıgöl Kaplıcası
Afyonkarahisar’ın İhsaniye ilçesinde yer alan Gazlıgöl kaplıcasının suyunun içme özelliği bulunmaktadır. Kızılay maden sularını buradan üretmektedir. Suyun kaynaktan çıkma sıcaklığı 46°C derecedir. Suyun içme özelliği ile sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. Vücutta oluşan kireçlenmeleri önler. İçilen suda bulunan magnezyum, kalsiyum ve sülfat ile böbrek taşlarını eritme ve düşürme özelliği vardır. Kadınların enfeksiyonel rahatsızlıklarına, regl sancılarına iyi gelmektedir. Kişide hafıza bozukluğu, eller ve ayaklarda karıncalanma, uyuşma, baş ağrısı, ruhsal hastalıklara faydalıdır. Boyun ve bel fıtığında, kas ağrılarında, kemik erimesi, cilt hastalıkları ve kısırlık gibi bir çok hastalığı tedavi etmede yardımcı olur.
Heybeli Kaplıcası
Bizans döneminden bu güne kadar faaliyette olan bu kaplıca Afyonkarahisar – Konya karayolunun 30’uncu kilometresinde bulunmaktadır. Çıkan su 52°C derecedir. Karbonhidratlı sular grubunda yer alır. Su da bulunan kükürtün fazla olması sebebiyle özellikle cilt hastalıklarına çok faydalıdır. Solunum yolları rahatsızlıklarında kronik bronşit, farenjit ve astım gibi rahatsızlıklara da çok iyi geldiği görülmüştür. iltihaplı eklem romatizmalarına, fıtık rahatsızlıklarına iyi gelmektedir.
(SK)
Haberleri kaçırmamak için sayfamızı takip edin: www.facebook.com/turizmavrupa