Acil durumda uçaktan inişi geciktiren bir numaralı neden bagaj. Yolcuların yaptığı bir hata affedilir gibi değil!
Siz de uçakla yolculuk ediyorsanız, acil durum tahliyesiyle her an karşılaşabilirsiniz. Tahliyenin önüne çıkan en büyük engellerden birini kabin bagajı oluşturuyor. “Nasıl olur?” demeyin. Havacılık kuralları gereği yolcu uçağının koltuk kapasitesi ne olursa olsun, acil bir durumda 90 saniye içinde tahliyenin tamamlanması gerekiyor. Fakat “Mal canın yongasıdır” diyen yolcular, kabin bagajlarından ayrılamıyor. Tahliyelerde yolcu önce baş üstü bagaj kapağını açıyor. Bavulunu veya çantasını indiriyor. Bavulunu sürükleyerek götürmek isteyenler, eli kolu dolu olanlara kadar koridorlar tıkanıyor. Arkadan gelen yolcuların birbirini eziyor. İkinci tıkanma, acil çıkış kapılarının önünde yaşanıyor. Özellikle kanat üzerindeki küçük acil çıkış kapılarından çantaları ile çıkmak isteyen yolcular akışı durduruyor.
YOLCULAR UYARILACAK
Bu problemi göz önüne alan Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), yolcuların uçağa binerken yanlarına aldığı kabin bagajıyla ilgili havayollarını uyardı. Bu uyarılar, koltuk ceplerindeki acil durum kartlarından kalkış öncesinde oynatılan videolara daha dikkat çekici olarak eklenecek. Kabin memurları, tahliye sırasında çantasını almaya çalışan veya aldığı bagajını yanında taşıma isteğiyle hareket eden yolculara müdahale edecek.
HER AN KARŞILAŞABİLİRSİNİZ
Kalkışta veya inişte, hatta uçağınız hareket etmeden bile yaşanan acil bir durum sonrasında tahliye operasyonu başlayabilir. Kimi zaman uçağın bir tarafındaki yangın nedeniyle tek taraftan tahliye yapılabilir. Tahliye sırasında çıkış kapılarının önünde ‘slide’ olarak adlandırılan şişme botlar, yaralanmadan çıkmanızı sağlayacaktır. Bu konuda kabin memurları belirli aralıklarla eğitim alır. Kuralları uygulamalı olarak yeniden yaşar. Gece uçuşlarında kabin ışıkları herhangi bir tahliye sırasında gözlerinizin karanlığa alışması için kapatılır.