2017 yılında teknesiyle denize açılan Cengiz Arslanoğlu, “Sadun Boro 50’nci Yıl Anısına Aynı Rota” projesiyle dünyayı dolaşmaya başladı. 4 etapta gerçekleşecek olan dünyayı tekneyle dolaşma projesinin ilk etabı Bostancı’dan Kanarya Adaları için 4000 mil katetti. 2’nci etabı Atlantik okyanusunu geçmek için son durağı Las-Palmas’ta hazırlık için mola verdi. Kendisi gibi teknesiyle denizlerde yol olan insanlarla limanlarda karşılaşmaya başladı. Acemi denizci Arslanoğlu, onlarla sohbet ederek beraber keyifli dakikalar geçirdi.
Acemi denizci 4000 mil ilerledi
1960’larda teknesiyle denize açılan ilk Türk denizci Sadun Boro, Atlantik Okyanusu’nun geçişine 2 Aralık’ta başlamıştı. Arslanoğlu ise hava şartlarını değerlendirerek bu geçişi aynı tarihte gerçekleştirmeyi planladı. Şu ana kadar geldiği 4000 millik yolda nasıl ilerlemesi gerektiğine dair birçok şeyi tecrübe etti. Arslanoğlu ise bu durumu staj olarak değerlendirerek kendini stajyer olarak gördü.
2’inci etabın ilk rotası Las Palmas-Barbados
Arslanoğlu, Barbados geçiti için yelken ve elektrik donanımını tamamladı. Yaklaşık bir ay sürecek olan yolculuk için teknesine içecek ve yiyecek ihtiyacını yerleştirdi. Ve kendisininde avlayacağı balıklar ile rahatlıkla bu yiyeceklerle yolculuğunu sürdürmeyi planladı. Yaklaşık 1 ay sürecek seyahatine göre hazırlık yaptı. Franfurt’tan Las- Palmas’a kadar gelen oğlu ve kız arkadaşı Arslanoğlu’nu Barbados’a doğru uğurladılar. Acemi denizcinin önünde ulaşmak için tam olarak 2700 mil yol vardı. Las- Palmas’tan 11 gün sonra Sadun Boro’nun çıktığı tarih 2 Aralık’ta yola çıktı. İlk etabında olduğu gibi bu rotada yunuslar ve köpeği Pupayla yol aldı.
2 Türk denizci Mindelo’da karşılaştı
Arslanoğlu, Las- Palmas’dan teknesiyle çıktığı yolculuğuna 8 buçuk gününün ardından Mindelo adasına ulaştı. Mindelo’da onun gibi dünya turuna çıkmış kalp cerrahı ve seyyah Haldun Karagöz ile karşılaştı. 2 gün seyyah Haldun Karagöz ile beraber dinlendiler. Dünyanın diğer ucunda dostluk kurdular. Karagöz, annesinin yaptığı domates ve biber salçaları,etli ekmekler, dolma, tavuk konserveleri, keçi boynuzu, hazır çorbalar, süt ve C vitamini bulunan erzakları Arslanoğlu’na verdi. Karagöz ayrıca, içinde gps ve haritalar bulunan bir laptopu, lastik bot şişirmek için özel olarak tasarlanmış bir pompayı, yedek mazot bidonlarını, içerisinde kitaplar ve film CD’leri bulunan eşyalarıda Arslanoğlu’na hediye etti. Ayrıca Arslanoğlu, yakın dostu köpeğinin de erzaklarını tamamladı. Dr. Karagöz’den denizcilik sırları alan Arslanoğlu, 19 Aralık’ta rotasını Barbados’a çevirdi.
Acemi denizci Atlantik’in ortasında tehlike atlattı
Arslanoğlu 21 Ocak’ta 2’nci etabın ilk ayağı olan Barbados’a 2200 mil ilerleyerek limana ulaştı. Mavi yolculuğunda 2018’in ilk günlerinde bir sabah teknenin direği kırıldı. Direğin kırılmasıyla 3 gün boyunca zor ve tehlikeli günler yaşadı. Acemiliğinin verdiği etki ve korkusuyla beşik gibi sallanan teknesini düzeltmek için direği tamamiyle tekneden zar zor ayırdı. 5 bin mil derinliğinde mavi sularda 3 gün öylece bekledi. Yiyecekleri bile yanına alan Arslanoğlu kendini akıntıya bıraktı. Maviliğin ortasında tek başına düşünmeye başladı. Sonra denizde bulduğu sörf direği ile yelken yaparak ilerledi. Engin denizde Atlantik’te teknesiyle sörf yaparak, yeri geldiğinde denizin içine gömülerek yoluna devam etti. Arslanoğlu kıyıya doğru ilerledikçe diğer teknelerle karşılaştı.
34 gün sonra Barbados’a ulaştı
Balinalarla selamlaşarak, yunuslarla sohbet ederek “Sadun Boro 50.ci Yıl Anısına Aynı Rota” projesiyle Atlantik’i geçti. Atlattığı tehlike dolayısıyla planladığı geçiş tarihini geciktirse de 25 yıllık teknesiyle ve köpeği Pupayla 34 gün sonra Barbados’a ulaştı. Acemi denizci denizi mavi sularda öğrenmeye devam etti.
(SK)
YARIN:Atlantik Okyanusu’undan Panama’ya
Haberleri kaçırmamak için sayfamızı takip edin: www.facebook.com/turizmavrupa